Апаратът пренася на борда си запаси от гориво и въздух

Товарният космически кораб "Прогрес МС-16", който пренася инструменти за херметизацията на цепнатината в сегмента "Звезда", се скачи с Международната космическа станция /МКС/, предаде ТАСС.

Апаратът пренася на борда си запаси от гориво и въздух. Той се скачи с помощта на телеоператор. Процесът се контролираше от Земята от Центъра за управление на полетите, а на борда действаше космонавтът Сергей Рижиков.

КОСМИЧЕСКА РАЗХОДКА: Двама астронавти монтираха камери на МКС



Първоначално скачването беше запланувано в автоматичен режим, но поради отклонение на осите беше препоръчано на космонавтите да преминат на телеоператорен режим, при който екипажът на МКС с помощта на специална апаратура управлява движението на товарния кораб.
Ракетата-носител "Союз-2.1а" стартира от космодрума в Байконур в понеделник.

Раните заздравяват по-бързо в космоса


Полетът на "Прогрес" премина по схема от две денонощия за достигане до МКС. Той достави на орбиталната станция 600 килограма гориво, 420 литра питейна вода, 40,5 кг втечнен газ с допълнителни запаси от азот и около 1,4 тона различно оборудване и материали. В товарния отсек се намира и ремонтен комплект за херметизацията на пукнатината в модула "Звезда", открита миналата година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА