Страната ни попадна сред група от държави, за които по-ниската цена не важи

Гражданите на България, както и тези на Естония, Литва и Словения, попаднаха в група от държави, в която няма да могат да кандидатстват за отстъпки за трудови визи за Великобритания. 

Проблемът произлиза от харта, подписана през 1961 г., и към която страната ни се е присъединила по-късно. По тази причина българските граждани няма да могат да се възползват от отстъпка от 55 паунда за трудова виза.

Това обаче не е единствената сума, която сънародниците ще трябва да заплатят. Те трябва да дадат още 244 паунда, когато кандидатстват за работа, например в селското стопанство. Нужно е да бъдат заплатени и 624 паунда за присъединяване към британското здравеопазване. Преди това беше безплатно за гражданите на страни от Европейския съюз.

Само в Северен Лондон има над 16 000 българи, които не са заявили личен лекар. Това означава, че те няма да могат да се възползват и от ваксините срещу коронавирус, което накара властите да предложат възможност за регистриране за личен лекар. Дори незаконно пребиваващите на Острова ще може да бъдат ваксинирани.

Българите, които отиват на работа във Великобритания, ще трябва и да докажат, че разполагат със сумата от  1 270 паунда, с които могат да се издържат в първите шест месеца от престоя си.

Коментара  на кореспондента ни за изборите гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.