Здравното министерство разпространи указания

Министерството на здравеопазването разпространи заповед с указания за провеждане на изборите за народни представители в страната на 4 април 2021 година в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19“. Същите са изпратени днес до всички институции, участващи в организирането на изборния процес.

Гласоподавателите трябва да избягват да докосват всякакви повърхности по време на вота. За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали маската си за кратко. Но при разстояние поне метър и половина от членовете на секционната избирателна комисия, казват здравните власти.

 

 

 

Входът на така наречената тъмна стаичка за гласуване ще бъде обърната към стена, за да не се налага да се пипа перде. А членовете на подвижните секции пък ще бъдат облечени в защитен костюм за еднократна употреба при посещение на заболели или карантинирани.

Указанията включват още инструкции как правилно се поставя маска, какъв дезинфектант да се използва в изборните секции. Също така са посочени мерките и действията по отношение на сградата, в която се намират избирателните секции. Освен това са посочени мерките и действията по отношение на членовете на секционните избирателни комисии, наблюдатели, кандидати, застъпници на кандидатски листи, упълномощени представители на партии, коалиции и инициативни комитети, представители на средствата за масова информация и друг персонал, въвлечен в изборите, извън посочените лица, като служители на общинска администрация, охрана и др.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.