Специалистите са достигнали до този извод след изследване

Много хора през пандемията се превърнаха в маниакални чистници, но американски специалисти предупреждават, че домакинските дезинфектанти могат да предизвикат пристъпи на астма, съобщи ЮПИ.

Местата в дома ни, които често забравяме да почистим (ГАЛЕРИЯ)

Когато чистенето и дезинфекцирането се комбинират с ограничено излизане на открито, факторите от околната среда, които предизвикват астма, се увеличават, заяви единият от ръководителите на изследването - Камал Елдеирави от университета на Илинойс в Чикаго.

Какво означават цветовете на гъбите за миене и коя за какво служи

За изследването специалистите са анкетирали по интернет 695 души с астма от май до септември миналата година. Те установили голямо увеличение на респондентите, които използват домакински дезинфектанти пет или повече пъти седмично. Учените забелязали и значима асоциация между неконтролираната астма и честото използване на дезинфектанти. Голям процент от анкетираните съобщили и за пристъпи на астма, макар че наложилите се заради тях посещения в болница не са отчитани.

Алтернатива на промишлените препарати за почистване са оцет, вода с препарат за чинии, 70 процента спирт или кислородна вода. 

Още любопитни галерии:

Кои са най-мръсните вещи в дома ни? (ВИДЕО)

Как да почистваме дома си в условия на пандемия

Проветряването не намалява мръсния въздух в помещенията

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА