Вижте какво още каза тя в студиото на „Събуди се"

„Мерките към момента са достатъчни, стига да се спазват. Трябва да има широка кампания по ваксиниране". Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

„Интензивното ваксиниране трябва да продължи, тъй като всички тези ваксини до момента гарантират по-леко протичане на болестта”, каза още тя. И допълни: „Виждаме рeзултатите от Израел, където вече половината население се ваксинира и вече няма смъртни случаи при ваксинираните".

Нов ръст на заразените с COVID-19 у нас

По думите й всички ваксини осигуряват защита срещу британския щам. И Pfizer, и AstraZeneca, и Moderna нямат висока защита срещу южно-африканския щам, но заради технологията, по която се произвеждат тези ваксини, ще бъдат много бързо актуализирани.

„Pfizer и Moderna вече работят в тази насока. Европейската агенция по лекарствата обеща ваксините срещу новите варианти да бъдат разрешени в много кратки срокове, тъй като това ще бъде само актуализация на вече одобрената ваксина”, посочи проф. Петрова.

На въпрос дали ваксиниран може да стане преносител на вируса, тя отговори:  „Това все още се обсъжда и се разглежда. Счита се, че може, но учените нямат доказателства в никоя посока”.

Борисов поиска зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

Относно разработването на българската ваксина срещу COVID-19, проф. Петрова коментира, че нейният прототип е готов, като сега са необходими средства, за да се произведат повече модели, които да се тестват и срещу миши модели. „Очакваме разговори с Министерския съвет. Всичко зависи от средствата, които ни се предоставят”, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.