Той заяви, че до края на деня ще бъде получена доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина

Спасението е мощна армия от преболедували с антитела и мощна армия от ваксинирани. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

По думите му тогава икономическите данни ще бъдат още по-добри. "Нека това да се има предвид, когато говорят за дългове, когато говорят за разруха и тези глупости, когато има оценката на най-добрите", допълни още премиерът Борисов.

Той отбеляза, че вчера сме завършили деня с 14 хил. ваксинирани. "От сутринта в 7.00 се ваксинират. Министър Ангелов съм го оставил по опашките. Тези, които се насландисваха сега, нека да видят как се ваксинират хората. Това ни е спасението", отчете премиерът.

"Всички българи, които искат да се ваксинират, да могат да го направят максимално бързо. Това възложих на министъра на здравеопазването професор Ангелов, на Националния оперативен щаб и на Ваксинационния щаб. Четвърта фаза от ваксинационния план ще бъде обединена с другите етапи. В болниците в страната ще бъдат създадени и „зелени коридори“, за да може процесът да бъде ускорен, включително и през почивните дни", написа премиерът в личния си профил във Facebook.

Той заяви, че до края на деня ще бъде получена доставка от 57 600 дози от Оксфордската ваксина.


Премиерът коментира и повишения ‘BBB’ рейтинг на България. 

"Единствената държава, която по време на пандемия повишава на положително перспективата, това е България. Това искам да го сложите на сайта, за да може утре експертите в президенството, в парламента да прочетат какво им пишат най-добрите икономисти и финансисти в света. Това е към всички, които казват, че сме им омръзнали и ако дойдат те с малките им проценти, щяло да стане много интересно", каза той.

За заключенията на кредитната агенция премиерът благодари лично и на финансовия министър Кирил Ананиев.

Възможността да се справим с рисковете след пандемията, по-доброто икономическо развитие на страната и стабилната политическа обстановка. Това са основните причини и фактори за повишаването на рейтинга на България, каза пък финансовият министър Кирил Ананиев.

"Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини, а през месец март ще ни доставят около 500 000 дози. Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията Johnson & Johnson. Осигурили сме достатъчно ваксини за българските граждани", споделя още Борисов.

По-късно премиерът се отправи към Бургас. Там той посети в Обединено училище „Васил Левски“ заедно с образователния министър Красимир Вълчев.

През 2019 г. бе завършено изграждането на новия корпус на училищната сграда. Беше построен и нов физкултурен салон. Тяхното изграждане струваше над 2 млн. лв., като средства бяха осигурени от правителството, Община Бургас и от самото училище.

След това Бойко Борисов разгледа напредъка по изграждането на зала „Арена Бургас“.

Залата се изгражда със средства от държавата. Цялата инвестиция възлиза на общо 57 млн. лв. като за оборудване са отпуснати и допълнителни 5 млн. лева по линия на дружеството „Академика 2011“, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта. „Арена Бургас“ ще разполага със спортно оборудване за различни видове спорт, което ще отговаря на изискванията за провеждане на състезания от най-висок ранг по лека атлетика, волейбол, спортна гимнастика, художествена гимнастика, бокс, борба.

Общината също е инвестирала средства в терена, както и 2 млн. лева за подпорна стена, за изграждане на локално платно за достъп, за довършване на една от тренировъчните зали и за допълнително купуване на телескопични седалки. Многофункционалното спортно съоръжение ще има 6500 седящи и още до 8000 правостоящи места при концерти.

Впоследствие Борисов посети на място строежа на северния обход на Бургас.

Премиерът изтъкна, че с изграждането на участъка ще се изнесе целия транзитен трафик, ще се избегнат задръстванията в Бургас и по този начин ще се намали и замърсяването на въздуха. Министър-председателят подчерта и важността на изграждащото се трасе по отношение и на туризма. 

Инвестицията е за близо 57 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК. БЕЗПЛАТНО Е.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.