Опасяват се от масови фалити

Розопроизводители от цялата страна се събраха на протест в Казанлък. Te настояват за помощ от държавата, преди старта на кампанията по бране на розов цвят. Твърдят, че ги очакват фалити и нулева година за производството, което към този момент трудно ще започнат.

На предстоящия  консултативен съвет в Министерството на земеделието те ще настояват за субсидия до 250 лева на декар за неизкупен розов цвят, мораториум за засаждане на нови маслодайни насаждения и обезщетения за хора, които ще премахват розовите си храсти.

Ще настояват и за подкрепа от държавата при изкупуването на розовия цвят от работещи дестилерии.

„Нямаме никаква яснота кои дестилерии ще работят, на каква цена ще бъде изкупуван цвета. Хората не знаят какво да правят в момента с градините дали да ги обработват дали да ги торят, дали да ги пръскат дали да ги изрязват”, каза един от протестиращите.

Репортер: Георги Манев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.