Хората изследвали месото при техен познат

Сурови суджуци вкараха петима ловци в болница. Става въпрос за заразяване с трихинелоза. По време на групов лов дружинката от село Брежани, община Симитли, отстреляла четири прасета. Заразата обаче не била хваната навреме, тъй като изследването на убитите животни било направено от техен познат, вероятно ветеринар, който им казал, че месото става за консумация.  

 

„Това е прецедент в историята на ловната дружинка на Брежани. Колегите винаги са подхождали отговорно към месото, което добиват от диви свине. Нямам информация как е станало това нещо. Фактът, че има заразени хора, с признаци на трихинелоза, е притеснителен”, каза кметът на село Брежани Благой Стефанов. 

 

 

Той обясни, че месото, добито от диви прасета, се използва основно за направата на суджуци и луканки и не минава през термична обработка.

„Тази болест се предава само чрез месото и най-вече чрез консумацията”, добави Стефанов. 

В лабораторията на БАБХ в Благоевград проба струва един лев в ловния сезон и 12 лева извън него.

„Предполагаме, че тези животни са убити извън ловния сезон. Ако ловците бяха дошли при нас, предполагам, че нямаше да се случи това нещо”, смята д-р Дафина Иванова от БАБХ - Благоевград.

Повече гледайте във видеоматериалите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.