Регионалната екоинспекция установи, че има нарушение

За сеч на десетки борови дървета в района около къмпинг "Кайт-Градина", сигнализираха зрители на NOVA. В социалните мрежи се появиха клипове с огромни дървета, нарязани на метри от плажната ивица. Според авторите на клиповете, записите са правени в края на месец януари. Наша проверка на място установи,че голяма част от боровите дървета са паднали не само след бурята, но и след активна човешка намеса. 

Видеоклиповете  предизвикаха сериозно недоволство в социалната мрежа. "Гледката наистина е потресаваща, имайки предвид,че нашите майки и бащи са засаждали тези дървета, създавайки един зелен пояс", заяви Росен Колев, жител Созопол. 

"За мен това не е редно, защото плачем, че нямаме туризъм, а в един момент виждаме това безхаберие и чувство за безнаказаност", категорична е и Теодора Свиридова.

Спряха сеч в района на Царево и Малко Търново

След проверка на място стана ясно, че теренът вероятно е частен и се намира в землището на Созопол. Изпратените от общината експерти установили, че дърветата са повалени от зимните бури.

"И не е само, че от бурята са паднали дърветата,както казват, а погледнете как е изрязано от дънера.Това за мен е безобразие", заяви Джули Тодорова, жител Черноморец.

"Сигнали има от 2018 година, но институциите все още мълчат", посочи още Росен Колев.

 

 

От община Созопол  не се ангажираха да кажат кой стопанисва боровата горичка. Трябвало им време за проверка. Експерти от РИОСВ-Бургас направиха замерване на координатите на терена,за да установят собствениците. Според закона сеч, дори и в частен терен, не може да се извършва безразборно. "Всички дейности следва да се съгласуват, особено, когато се касае за сеч, с компетентните органи", заяви Елена Паспалев, експерт РИОСВ-Бургас.

От управата на къмпинг "Кайт- Градина", в чийто терен вероятно попадат отсечените дървета обясниха, че нямат инвестиционни намерения. 

Окръжна прокуратура – Бургас се самосезира и разпореди проверка за незаконна сеч, осъществена на територията на къмпинг „Кайт -Градина“, общ. Созопол. Така Регионалната екоинспекция установи, че има нарушение.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.