Потърпевшите настояват да получат обещаните пари

Шофьори на линейки в Гоце Делчев недоволстват заради неполучени пари от средствата, предвидени за хората на първа линия. 1000 лева не е получила и една медицинска сестра.

След репортажа на NOVA последва спешна проверка на здравното министерство.

ЗАВРЪЩАНЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ: Разказ на спешни медици, преминали през COVID-19

На първа линия в борбата с коронавируса, но без допълнителните 1000 лева за януари. В това положение се озовават 10 шофьори на линейки и една медицинска сестра в Спешния център в Гоце Делчев. 

„Нямам обяснение все още, никой не ми е казал защо. В екип сме лекар, сестра и шофьор. С докторката сме били заедно в екип, тя е получила”, коментира Дарина Джарова.

Медиците казват, че редовно попаднат на адрес с пациент, който е с коронавирус, шофьорите с тях - също.

„Ние ги взимаме от адрес, който получаваме и ги докарваме на Спешния център. Сваляме ги, правят прегледи и ги закарваме в болницата”, казва Иван Попангелов.

Обяснението на Спешния център в Благоевград е, че от началото на годината шофьорите не са били в контакт с болни от COVID -19.

След репортажа - министърът на здравеопазването разпореди спешна проверка на ЦСМП  в Благоевград. След нея стана ясно, че има допусната грешка.

Междувременно лекарите по  белодробни болести, работещи само в доболничната помощ, са изпратили писмо до здравното министерство, в което настояват и те да получават допълнителните пари за рисковия труд на първа линия.

„Те ежедневно диагностицират, консултират фамилните лекари, провеждат лечение, правят изследване на пациентите с коронавирус и не скриват огорчението, че техният принос в борбата с пандемията не е отчетен”, коментира доц. Владимир Ходжев - председател на Българското дружество по белодробни болести.

Ако искането им, да бъдат вписани в листата на медиците на първа линия, не бъде изпълнено от здравното министерство,  доц. Ходжев не изключва пулмолозите да излязат на протест.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.