Еврокомисарят ни разговаря с министрите на науката и висшето образование на държавите членки на ЕС

Взаимодействията между новия механизъм за възстановяване и устойчивост и програма „Хоризонт Европа“ разисква днес българският еврокомисар Мария Габриел с министрите на науката и висшето образование на държавите членки.

„Механизмът за възстановяване и устойчивост ще има значителна роля за стимулиране на инвестициите в наука и иновации. Националните планове за възстановяване и устойчивост могат да включват голяма палитра от действия, които могат да допринесат и за реализация на стратегическите цели на Европейското научноизследователско пространство (ЕНИП). Сега предизвикателството е да бъдат заложени максимален брой действия, чрез които науката и иновациите дават ключов принос за напредък в стратегически икономически области. Взаимодействия и транснационално сътрудничество могат да допринесат за всяка една от четирите стратегически цели на ЕНИП“, заяви Мария Габриел.

Инвестиции в наука и иновации за устойчиво възстановяване след пандемията от COVID

Тя изтъкна, че за постигане на първата цел за „стратегическо приоритизиране на инвестициите“, освен подкрепа за националния капацитет, е важно проектите да стимулират частните инвестиции и дават възможности за сътрудничество между няколко държави. Партньорствата по програма „Хоризонт Европа“ и мисиите са добро средство за това. В изпълнение на целта „Подобряване на достъпа до високи постижения“ е важно да се извършат структурни реформи за преодоляване на фрагментираността на научната база и повишаване на иновационния капацитет във всички държави и региони в ЕС.

„Знаем колко важно е резултатите от науката и иновациите да носят икономическа стойност. Добър пример, който би могъл да бъде включен в националните  планове, е да се инвестира в малки и средни предприятия и стартъпи, които са получили „печати за високи постижения“ от Европейския съвет по иновациите. Действията в тази област могат да включват финансова помощ, свързана с развитието на иновациите от малките и средни предприятия и тяхното реализиране на пазара. Това е и една от новите цели на ЕНИП за тясно сътрудничество между академичния свят и индустрията“, коментира още Мария Габриел.

Българския еврокомисар обърна внимание и на целта за „задълбочаване на ЕНИП“ чрез  включване на инициативи за подобряване на достъпа до резултатите от научните изследвания чрез Европейския облак за отворена наука.

 „Взаимодействията между „Хоризонт Европа“ и механизъма за възстановяване и устойчивост са уникална възможност за демонстрация на стратегическата важност на науката и иновациите. Мисиите по програма „Хоризонт Европа“, партньорства, „печатите за високи постижения“, взаимодействията с програмата Мария-Склодовска Кюри и Европейския институт за иновации и технологии дават широк набор от възможности. На разположение на държавите членки сме, за да може възможностите за финансиране и контактите между тях в рамките на транснационални проекти да бъдат максимално полезни в националните планове. Изправени пред настоящата криза и бъдещите предизвикателства, с помощта на стратегически инвестиции в наука и иновации, можем да си дадем повече шанс за една по-устойчива, по-екологична и приобщаваща Европа“, заключи Мария Габриел.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.