Те са доставени на Земята от космическия апарат "Чанъе-5"

Китай показа някои от първите лунни проби, доставени на Земята след 45-годишна пауза от космическия апарат "Чанъе-5" през декември миналата година, съобщи в. "Мейл он сънди". Някои от тях са малки прашинки, други са по-големи парчета вулканично стъкло. Теглото им е общо 100 гр. Кристален контейнер с лунните проби е изложен в Китайския национален музей в Пекин.

Китайската капсула с проби от Луната се приземи на Земята

Кристалният контейнер е с височина 38,4 см и широчина 22,8 см. Размерите са избрани съзнателно. Първото число символизира разстоянието от нашата планета до Луната (384 000 км), а второто - броят на дните, през които е изпълнена мисията за събиране и доставяне на лунен реголит на Земята.

Китайски апарат успешно е бил изведен в орбита

Космическият апарат "Чанъе-5" достави на Земята 1,8 кг лунен реголит за първи път след съветската "Луна 24" през 1976 г. Специалистите очакват да научат от пробите кога на Луната е започнала вулканична дейност и колко е продължила тя. Пробите могат да дадат информация и за наличието на ценни ресурси на Луната, като концентриран водород и кислород, каза Брад Джолиф от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Космическият апарат "Чанъе-5" кацна във вулканичен комплекс в района Океан на бурите на Луната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА