Какви са правата ни, ако все още не сме обезщетени за нереализирана почивка

Бърза писта при пътуване след ваксиниране срещу COVID-19. Европейската комисия вече подготвя въвеждане на „зелен паспорт”, който да улесни преминаването на граници за имунизираните през летния туристически сезон. Дигиталната „зелена карта” ще съдържа информация, както за ваксинираните, така и за преминалите тестове или преболедували коронавирус. 

Как ще пътуваме през това лято и да очакваме ли бум на жалбите срещу туроператорите заради липса на обезщетения при отменени почивки, година след старта на пандемията - отговорите дава Георги Георгиев в „На твоя страна”.

НОВО ПРОУЧВАНЕ: Ваксините намаляват риска от хоспитализация с 80%

Над 1800 са постъпилите жалби в Комисията за защита на потребителите през миналата година. По-голямата част от тях са именно за отменени резервации за настаняване или полети, пакетни пътувания и споровете, възникнали заради тях.

До този момент туроператорите имаха три опции за компенсиране, ако почивката ни се е провалила – да ни предоставят ваучер за бъдещо пътуване, да ни предложат друга дестинация или да ни върнат парите в брой.

"ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ": Да се ваксинират ли бъдещи майки, бременни и кърмещи жени?

Според последните правила – изплащането на сумите трябва да започне съвсем скоро, тъй като на практика изтича една година или от датата на нереализираното пътуване, или от края на извънредното положение.

Ще имат ли туроператорите достатъчно средства, за да изплатят компенсациите и какви са правата ни, ако все още не сме обезщетени за нереализирана почивка – гледайте във видеото.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.