Вижте каква е причината

Правната комисия на Европейския парламент гласува препоръка, Еврокомисията да бъде дадена на съд. Причината е, че не са предприети действия срещу Съединените щати затова, че не зачитат визовата реципрочност. Американските визи, все още се прилагат за граждани на четири европейски страни, сред които и България. Решението на правната комисия към Европарламента се основава на задължението Европейския съюз да защитава по един и същи начин правата на всички свои граждани. От Еврокомисията засега не коментират решението, но припомниха досегашната позиция.

Нови затруднения за българите, които искат да учат или работят на Острова

„През декември миналата година публикувахме комюнике за визовата реципрочност. Позицията на Европейската комисия е, че въвеждането на визи за американски граждани като отговор, би било контрапродуктивна мярка за бъдещите отношения между Общността и Съединените щати. Искам да припомня, че регламентът за визите изисква изрично ЕК да вземе предвид възможните последствия за външните отношения и гражданите на ЕС, преди да предприеме действия в тази насока”, посочи говорителят на Еврокомисията Адалберт Янз.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.