Честит национален празник!

Отбелязваме 143-тата годишнина от Освобождението на България.

След започналата Руско-турска война през 1877 г., обявена в Кишинев с манифест от император Александър II, на 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната. Тя завършва с победа на участниците в антиосманската коалиция, начело с Русия. Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА НА ШИПКА ВИЖТЕ ТУК

Как ще бъде отбелязан националният празник на връх Шипка

Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили. Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г. По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части.

В Деня на Освобождението си спомняме за героите, борили се да сложат край на робството.

Една от най-ярките личности в освободителното движение безспорно е Васил Левски. Той е не само революционер, но и идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО). 

Дейността на Георги Бенковски също допринася много за свободата на родината. Истинското му име е Гаврил Хлътев. Качествата му се проявяват най-добре в навечерието на Априлското въстание. След получаването на кървавото писмо на Каблешков от въстанала Копривщица, той веднага обявява избухването на въстанието и в Панагюрище. Сформира прочутата Хвърковата чета, с която обикаля близките села, за да ги вдигне на оръжие. След погрома на въстанието, Бенковски и група негови другари са предадени от дядо Въльо на турците. При преминаването на мостче над река Костина в Тетевенския Балкан Бенковски пада покосен от турските куршуми.

Отменят тържествата на Шипка

Освобождението ще бъде отбелязано с редица прояви в цялата страна. Кулминацията е тържествената заря - проверка на площад "Народно събрание" в София.

 

Тази година, заради пандемията, властите решиха да отменят официалните чествания на връх Шипка. Въпреки това достъпът до паметника е свободен и всеки може да отиде. Проходът беше отворен в 5:30 часа. До 12 часа движението ще бъде само в една посока – към паметника на върха. 

Малко след 11 часа се очаква президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев да отдаде почит пред паметта на българските опълченци.

Репортери: Георги Манев, Николай Дойнов, Мартин Георгиев, Румен Бахов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.