Той сподели, че е получил поканата си лично от премиера

Бившият реформатор и бивш външен министър Даниел Митов влезе в листата на ГЕРБ. Той заема мястото на Красимир Велчев. В ефира на „Здравей, България” той сподели, че покана за връщане в политиката е получил само от управляващата партия, лично от премиера Борисов.

ЛИДЕРСКИ СБЛЪСЪЦИ: Партиите обявиха водачите на листите си

 „Последните близо 3 години бях директор на Евразийската програма, базирана в Талин. Когато се върнах, постепенно започнах да комуникирам с бивши колеги, правителството ме номинира за специален представител на ЕС за Либия. За тази позиция господин Борел все още трябва да вземе решение. Въпреки това, аз се включвам в политиката. Аз съм човек на дясното, дясноцентристкото”, обясни той.

Според него ГЕРБ има своите гласове и своята тежест. Митов е убеден, че партията има твърда позиция през годините, а за себе си смята, че може да допринесе за това листата да се представи силно.

Коя партия с кой номер в бюлетината ще се яви на вота? (ВИДЕО)

„Аз съм се клел, единствено когато станах депутат, в това, да служа на Републиката и да спазвам законите. Не членувам в никоя партия. Не разбирам темата за предателството. Човек в политиката се води от определени принципи. Партиите са инструменти за постигане на определени цели на базата на някакъв ценностен избор. Аз от самото начало в политиката съм дясноцентристки ориентиран, с консервативни разбирания, който има своите цели и винаги се е стремил да ги постигне”, поясни Митов.

Той подчерта, че ще продължи да се бори България да се развива като модерна европейска държава, с модерна икономика и ориентирана към геополитическите съюзи, в които в момента членува. Според него е нормално по време на предизборната кампания да има страсти.

ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите

„Когато мине предизборната кампания, ще трябва да се водят разговори на национално ниво. Един от големите приоритети, които „Демократична България” си поставя е реформата на съдебната система. Тази тема ме вълнува и мен дълбоко. Аз съм минал през перипетии по въпроса, знам какво е да те мачка незаслужено тази система. Знам, че бях поръчан, но ако тръгна публично да говоря по въпроса, това означава да изпадна в ролята на прокуратурата”, заяви Митов.

Той заяви и мнението си, че всеки гражданин трябва да отстоява позицията си и да си търси правата. Според него гражданите трябва да са в състояние да посочват проблеми, които са се зародили.  Митов е на мнение, че реформите не трябва да се правят на парче, а напротив – необходима е цялостна реформа на системата след национален разговор.

Какво още сподели Даниел Митов - гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.