Клубовете и нощните барове изкараха тежка година

Нощният живот се завръща. След доста дълга пауза от първи април очакваме заведенията с програма след 23.00 часа да отворят врати.

"Персоналът излезе от форма, хората са в тежко финансово състояние, а и психиката им пострада. Разделянето на дневни и нощни заведения е лошо, персоналът се пренасочва и нощните заведения губят качествени кадри", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Евгени Щерев, собственик на верига нощни заведения.  

Според него качеството на персонала е от изключително важно значение, защото без него страда целият бизнес.

Той не вярва да има повишаване на цените по заведенията, за да се наваксат загуби. А по отношение на ваксинирането и мерките, то бе категоричен, че с мерките се достига доста добра сигурност и собственикът на заведения не виждам как едно разделение на ваксинирани и неваксинирани може да се осъществи в даден бар.

Евгени Щерев вярва, че заведенията са станали изкупителна жертва на пандемията, но е убеден, че ваксинирането трябва да бъде масова, за да има резултат.

"25% от нощните заведения са фалирали, има масови затваряния, продажби на обекти, оборудване", информира той.

"Много хора напуснаха сектора. Най-голям проблем е несигурността. Подхождаме с надежда, че няма да ни затворят отново. Едно затваряне и отваряне е изключително трудоемко и скъпо", това пък каза Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация.

Той предупреди, че има отилив на персонал, но има и отлив на хора, които искат да инвестират в този бизнес, което означава и по-малко работни места.

"Най-ценното в бизнеса е времето, то не може да бъде заплатено, започне ли да се губи времето, става все по-трудно да се започне отново", добави той.

Според него данъчното облагане трябва да се промени така, че данъците да бъдат платими, за да могат хората достойно да си ги плащат.

Зам.-председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация заяви, че клиентите жадуват да отидат на заведение заради социалния контакт, заради общуването, защото трябва да има почивка и забавление.

"Няма да пресираме нашите хора да се ваксинират, считаме, че ваксинацията е положително нещо, но хората не трябва да бъдат пресирани", категоричен бе той.

Среднощни проверки на РЗИ в София

Атанас Димитров смята, че заведенията са били набедени, че са източник на зараза, а истината е, че основният източник на зараза са училищата и е трябвало цялата година да бъде на дистанционно обучение.

"Трябва да си запазим пазара, продукта, защото излезем ли от играта, връщането е трудно, ако не невъзможно", заключи той.

Борисов: Не знам кой внушава на хората, че пандемията е отминала

В предаването барманът Наско Цонков изрази удовлетворението си от връщането на работа.

Според него мерките са напълно адекватни, но няма възможност да се поемат всичките хора, които искат да посетят заведенията.

Той сподели, че периодът на пандемията го е насърчила да развие своя идея за нов бранд.

Вижте цялото видео.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.
 
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.