Сънародниците ни там трябва да се съобразят с противоепидемичните мерки

Ирландия е дала съгласие за откриване на избирателни секции за българските избори на 4 април. Секция ще има в посолството в Дъблин, както и в град Еннис за Западна Ирландия. Заради ограниченията в придвижването има възможност да се открият допълнителни секции за Южна и Централна Ирландия. Това става ясно от нота до българското външно министерство, изпратена от Департамента по външни работи и търговия на Ирландия.

От МВнР припомнят, че съгласно Изборния кодекс в държавите - членки на Европейския съюз извън дипломатическо или консулско представителство се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление за гласуване в секция извън страната.

Българите в Канада също ще могат да гласуват на изборите през април

В Ирландия до 5 април е в сила най-високата степен на ограничения от ниво 5, свързани с пандемията. Организирането на българските избори на 4 април е обвързано със стриктно спазване на здравен протокол, включващ мерки по управление на потока от гласоподаватели и хигиенни мерки.

Ирландските власти също така потвърждават, че в изборния ден гласоподавателите ще могат да се придвижват до местата за гласуване с документ от посолство на България в Дъблин, удостоверяващ целта на пътуване до избирателна секция и български личен документ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.