Поздравите към всички българи бяха отправени в социалните мрежи

Празненствата по случай Деня на освобождението от османско иго отекнаха и отвъд границите на България. Много българи, получили световно признание, отправиха своите послания към родината.  Мария Бакалова и Димитър Маринов бяха сред тях.

В профила си във Facebook, новоизгрялата холивудска звезда Мария Бакалова поздрави страната ни по случай националния празник. Актрисата, която стана първата българка, номинирана за наградата “Златен глобус” написа: “Честито Освобождение, скъпи българи! Горда съм, че съм българка! Обичам ви!”

Какво споделиха звездите в социалните мрежи за 3 март? (ВИДЕО)

В своята публикация, тя разказва за битката на Шипка и добавя в превод на английски част от стихотворението на Иван Вазов - “Опълченците на Шипка”. Актьорът Димитър Маринов, който развя българския трибагреник на сцената на “Оскарите” също отправи празнично послание със стих от Христо Ботев: „В този светъл ден, желая да споделя гордостта, духът и вярата си на Българин! Да, живея в чужбина, но не заради Родината, а за Родината!”

Послание отправи и футболната легенда Христо Стоичков: “Честит празник на всички българи! Желая ви много здраве и много щастие. Честит празник още веднъж - от нас двамата.”

ГОРДОСТ: Ниагарският водопад грейна в цветовете на трибагреника ни (ВИДЕО+СНИМКИ)

Повод за гордост и в Канада.  За първи път в историята Ниагарският водопад беше осветен в цветовете на българския трибагреник по идея на консулството ни в Торонто. По този начин се отбелязва и навършването на 55 години дипломатически отношения между България и Канада.

“Усилията, които положихме, си струват. Шапки с българския трикольор, пееше се химна, пееха се български песни”, заяви Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто.

Българският трибагреник огря емблематичен мост в Подгорица (СНИМКИ+ВИДЕО)

Честванията в Канада не спряха до там. За първи път в бяло, зелено и червено беше осветена сградата на общината в град Ванкувър.  Поздрави за националния си празник България получи и от Черна гора. Най-големият мост в столицата Подгорица – „Милениум Бридж”, също грейна с цветовете на българския трибагреник, който остана оцветен до полунощ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Редактор: Станимира Шикова