На собственика може да бъде наложена глоба

Препариран лъв е бил намерен в частен имот в Разград. Фигурата е задържана в полицията , а окръжният прокурор Тихомир Тодоров е назначил проверка, която да установи произхода на хищника.

В момента се уточнява дали животното е родено в разградския зоокът или е внесено от африканска държава. До екзотичната находка се стига по време на претърсване на търговски склад. Полицаите отиват там по сигнал и с нагласата, че им предстои среща с жив лъв. 

„Сигнал се получи в прокуратурата, че на определено място в покрайнините на град Разград се съхранява лъв. Първоначално помислихме,  че е жив. Взехме необходимите мерки за това, но се оказа, че всъщност става въпрос за макет”, разказа Тихомир Тодоров, окръжен прокурор- Разград.

Оказва се, че фигурата на дивото животно от защитен вид е собственост на ветеринарен лекар. Той твърди, че я има от 10 години. Отказал да даде повече обяснения без адвокат, затова ще бъде разпитан в началото на следващата седмица. Тепърва предстоят експертизи, които да установят от къде е фигурата на младия лъв, но човекът който 30 години се е грижил да хищниците в Разградския зоопарк смята, че той е взет именно от зоологическата година.

Бехчет познава всяко едно лъвче, родено в ръцете му в Разградския зоопарк. Според него препарираният лъв е бил на не повече от година, когато е загубил живота си. Не може да гадае как е загинал.

„Мога да очертая на колко е животното и от там може да се извади извод. Само ви казвам колко годишно трябва да е  и от нашето производство трябва да е. На около една година е”, заяви гледачът на лъвове Бехчет.

Тигри, избягали от зоопарк, разкъсаха служител до смърт

Има ли незаконно действие около смъртта и препарирането на лъва ще се уточнява след експертизи.  Дотогава той ще остане под надзора на полицията, а след приключване на делото може  би ще стане експонат в музей.

„Ние ще го съхраняваме, това е ясно, то е веществено доказателство. Естествено, ще се надяваме да отиде в музей, а не в частни колекции”, посочи ст.комисар Константин Костов-директор ОД МВР-Разград

Законът забранява да се държат препарирани диви животни без съответно разрешително. На собственика може да бъде наложена глоба  от две  до двадесет хиляди лева и  лишаване от свобода до пет години.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.