Според СЗО светът ще се справи с пандемията в началото на 2022 г.

Европа се опитва да навакса изоставането във ваксинацията на фона на тревожни данни за новите случаи на COVID-19. Проблемите с доставките на ваксини изострят допълнително отношенията.

Властите в Австралия призоваха Европейския съюз да преразгледа решението си, с което беше блокиран износът на 250 000 дози от ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса.

Преговаряме за ваксини от страни извън ЕС след разрешение от ЕК

Италия стана първата държава от 27-те, която използва новите регулации. Те позволяват спиране на износа, ако фирмата производител не е изпълнила задълженията си за Блока. Така се стигна до нова ескалация в спора между AstraZeneca и страните от ЕС за проблемите с доставките.

„Фармацевтичните компании закъсняват с доставките, за които са поели ангажимент не само за Италия, но и за всички държави членки. Тези закъснения са неприемливи за нас. Съществува европейски регламент, според който държава може, в координация с Европейската комисия, да блокира износа на ваксини за страна, която не се смята за уязвима”, коментира външният министър на Италия Луиджи ди Майо.

Италия блокира износа на ваксини на AstraZeneca

ЕС изнася ваксини към 30 държави по света, а Германия е сред производителите. Германският министър на здравеопазването призова фармацевтичните компании да спазват договорите за доставки, но уточни, че страната му досега не е имала повод да спира износ на ваксини.

„Очевидно, трябва да защитаваме нашите интереси и ако е необходимо, да упражняваме натиск, така че обещаните доставки да бъдат изпълнени по надежден начин”, смята министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан.

ЕК засега не предвижда преговори за доставка на руска ваксина

Следващата цел на ваксинацията в Гърция е до Великден да изчисти заразата от островите. Следващите масови имунизации ще започнат по островите на Егейско и Йонийско море, като първи ще бъдат малките - с население до 15 000 души, като Цикладите. След това ще дойде ред на големите острови - Крит, Родос, Корфу.

Светът ще се справи с пандемията в началото на 2022 г. Това е прогнозата на директора на европейското регионално бюро на СЗО Ханс Клуге, изразена в интервю за германския в. „Велт”. Според него обаче това не значи, че самият коронавирус ще изчезне.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК