Това решиха депутатите в последното си работно заседание

България ще може да преговаря за доставка на ваксини от страни извън ЕС. Затова обаче ще ни трябва „зелена светлина” от Брюксел. Това решиха депутатите след повече от два часа дебати.

В решението не се посочва конкретно име на ваксина, за която да се преговаря. Това предизвика спор в пленарна зала. Идеята тръгна от БСП и искането им беше за руската ваксина „Спутник V”. Опозицията критикува управляващите и за това, че са се провалили с ваксинирането у нас.

Последно работно заседание на депутатите

„Правителството се провали във ваксинационния план. Плати 13 млн. ваксини за 500 млн. лева – половин милиард. Ваксини няма”, заяви Корнелия Нинова.

„Посланието, което излъчвате, е, че искате да отхвърлите решението, което БСП предлага, но без да го казвате, защото знаете, че по съществото си то е правилно. Това е абсолютна демагогия”, заяви Крум Зарков от БСП.  

От ГЕРБ се съгласиха с опозицията за това да внасяме още ваксини. Но поискаха да е след съгласие с Брюксел и да не се посочва име на ваксина.

 

 

„Ние предлагаме българското правителство да се ангажира за доставка на повече варианти ваксини, но след одобрението от регулаторите”, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ. „Ние не посочваме конкретно име на продукт, защото смятам това за твърде лобистко. В момента в Русия се разработват още два вида ваксини”, обясни още Даниела Дариткова.

И друга идея се чу по време на дебатите. Да не се посочва конкретна ваксина, но и да не трябва доставките да минават през Европейската комисия.

„Ако днес няма на лице руска ваксина, може да има китайска, вдругиден може да има израелска, но и да не подценяваме лидерските умения на България в тази посока. Може те да предложат нова ваксина”, заяви Валери Симеонов.

Каква е разликата между ваксинирането у нас и в други държави пък посочиха от ВМРО.

„В международен план държавата Израел получи извънредно милиони ваксини. До края на март те дават една прогноза, че ще ваксинират почти цялото население  от около 10 млн. души. Правят около 100 000 ваксинации на ден. За сравнение ние вчера сме направили 2 000”, заяви Калин Поповски от ВМРО.

На тема ваксини от ДПС заявиха, че крайната дума трябва да е на Европейската агенция по лекарствата. И призоваха за консенсус по темата.

„Трябваше този парламент да вземе консенсусно решение, че България, спазвайки правилата за безопасност, трябва да осигури достатъчно количество ваксини за своите граждани”, заяви Нигяр Джафер от ДПС.

„Тук не става въпрос за политика и геополитика. Трябва веднага гласуване, влизане в двустранни отношения с Русия и по-най бързия начин да се внесе „Спутник V””, заяви Славчо Атанасов от НФСБ.

Консенсус имаше, но само между ГЕРБ, „Обединените патриоти” и ВОЛЯ, които приеха страната ни да преговаря за още ваксини, но без да казват за кои.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.