Мъжът опитал да нахлуе в пилотската кабина

Самолет на Air France кацна извънредно на Летище София заради буйстващ пасажер, научи NOVA. Става дума за индиец, който е хулиганствал на борда на машината, изпълняваща полет по маршрута Париж - Ню Делхи.

Boeing 737 MAX кацна аварийно в САЩ заради проблем с двигателя (СНИМКИ)

Той е искал да влезе в пилотската кабина, опитал да нападне и екипажа. Самолетът е кацнал извънредно на Летище София. Мъжът задържан и вече обвинен от Софийската градска прокуратура. За случая са уведомени индийските власти. 

 

 

„Вчера вечерта е получено съобщение в СГП относно индийски гражданин, който е застрашил сигурността на полет от Париж до Делхи. Той се е държал арогантно и е осъществил нападение над стюард на самолета. Блъскал е по вратата на екипажа. Разпитани са свидетели. Лицето е привлечено в качеството на обвиняем. Задържан е за 72 часа. Осигурени са му преводач и контакт с посолството на Индия у нас”, обясни градски прокурор Илияна Кирилова от СГП.

По първоначални данни не става дума за инцидент след употреба на алкохол, допълни тя. По неофициални данни агресивният пътник е на 29 години.

„Работим по случая от снощи. Обвинението е за извършване на действия, които застрашават сигурността на полета. Той е буйствал още от началото на полета. Това е принудило командира на самолета да го приземи на нашето летище. Престъплението е тежко и за него се предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години. Все още изпитваме затруднения да разберем дали е стабилен, но със сигурност осъзнава какво е направил. Следват да бъдат направени експертизи. В момента на задържането си и малко след това не се е държал много адекватно. Той няма разумно обяснение за извършеното”, обясни завеждащият първо отделение на Национална следствена служба Ивайло Ангелов.

"Не мога да потвърдя, нито да отрека терористичен акт. Много е рано за информация като тази", добави той.

"По данни на капитана, пътникът е бил конфликтен и с част от пътниците. При опит да бъде усмирен той е ударил човек от екипажа", добави комисар Теодор Чешмеджиев.

Репортери: Илияна Шишкова, Стоян Нешев