Дозите ще бъдат доставени до 2 седмици

Европейският съюз договори 4 милиона допълнителни ваксини срещу коронавируса. Те ще бъдат използвани за ограничаване на огнища на заразата, които се появиха във Франция, Германия, Австрия и Италия. Досега доставките на ваксини са под нивата, които 27-те държави планираха.

34 млн. ваксини срещу COVID-19 са изнесени от ЕС от февруари

Очаква се ситуацията с ваксините да се подобри след разширяването на производствените мощности, направено през февруари. Договорените допълнителни количества ще пристигнат още този месец. Европейската комисия изчислява коя държава колко ще получи.

„Страните членки ще могат да купят общо 4 милиона допълнителни ваксини. Те ще са налични в следващите две седмици. Ще се разпределят в зависимост от броя на населението. Всичките ще бъдат доставени преди края на март”, обяви говорителят на Европейската комисия Щефан де Кеерсмекер.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: „За справяне с агресивните варианти на вируса и за подобряване на положението в горещите точки са необходими бързи и решителни действия. Имам удоволствието да обявя днес споразумение с Pfizer/BioNTech, което ще предложи на държавите членки да предоставят общо четири милиона дози ваксини преди края на март, които ще бъдат доставени в допълнение към планираните доставки на доза. Това ще помогне на държавите членки да продължат да контролират разпространението на нови варианти. Чрез целенасоченото им използване там, където те са най-необходими, особено в граничните региони, тези дози също ще спомогнат за гарантиране или възстановяване на свободното движение на стоки и хора. Те са от ключово значение за функционирането на здравните системи и единния пазар“.

Нова пратка с ваксини пристигна в страната

Европейската комисия следи отблизо развитието на епидемиологичната обстановка в държавите членки, се казва още в съобщението. Въпреки настоящото намаляване на броя на смъртните случаи в ЕС, дължащо се на ваксинирането на възрастните хора и най-уязвимите хора, Комисията е обезпокоена от развитието на редица горещи точки във връзка с COVID-19 в целия ЕС. Това се дължи по-специално на разпространението на нови варианти, които са по-заразни. Ваксината BioNTech-Pfizer се оказа високоефективна срещу всички известни понастоящем варианти на вируса COVID-19. В региони като Тирол в Австрия, Ница и Мозел във Франция, Болцано в Италия и някои части на Бавария и Саксония в Германия, но и в много други държави членки, броят на инфекциите и хоспитализациите рязко нараства през последните седмици, което накара държавите членки да приемат строги мерки и дори в някои случаи да налагат нови гранични проверки.

За да подкрепи държавите членки в усилията им да се справят с тази ситуация, Комисията договори с BioNTech-Pfizer възможността държавите да поръчват допълнителни дози ваксини. Увеличаването на доставките на дози през март е резултат от успешното разширяване на производствения капацитет на компанията в Европа, което приключи до средата на февруари, се казва още в съобщението.

Общо четири милиона дози ще бъдат предоставени за закупуване на държавите членки пропорционално на тяхното население. Всички тези дози ще бъдат доставени преди края на март. Тези дози са в допълнение към графика за доставки, договорен понастоящем между държавите членки и BioNTech-Pfizer, съобщават от ЕК.

Европа опитва да навакса изоставането във ваксинацията

На този фон, държави, които изостават с ваксинирането, отново отчитат натиск върху здравната система от многото пациенти. Франция вече има 4 000 души в интензивните отделения - най-големият брой от големия пик на болестта през ноември.

„Процентът на ваксинираните във Франция не е достатъчно висок, за да намали броя на хората в интензивните отделения. Други държави постигнаха това с по-мащабна имунизация. Но в Англия и Израел, където нивата спадат, комбинираха ваксинирането с локдаун. Резултатите, които постигат, са комбинация от тези два фактора”, посочи главният лекар в интензивно отделение Мехран Мончи.

В същото време Великобритания заключи, че похарчените огромни суми за тестване на населението и проследяване на заразените не са дали резултат. Проверка на парламента отчете, че за целта са били похарчени 32 милиарда лири. На практика обаче тестването и проследяването не се отразили значително върху борбата с пандемията.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК