Ще се поставя препаратът на AstraZeneca

От утре, 11 март, започва имунизацията на записалите се през онлайн системата за ваксиниране. На тях ще се поставят наличните дози от ваксината на AstraZeneca. Това обяви на брифинг в сряда заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Хората посочват предпочитания, но това не означава, че в деня, в който се поставя ваксината, ще ги има налични тези дози. Не отнемаме правото на никого за избор. Винаги сме твърдели и обяснявали, че при настъпване на конкретната дата, лекарят трябва да прецени каква ваксина да бъде поставена”, подчерта Начева. 

Над 41 хиляди се записаха онлайн за ваксина срещу COVID-19 (ВИДЕО)

От думите на зам.-министъра стана ясно, че записалите се за ваксиниране през онлайн системата за дните между 11 и 31 март са около 70 000 души. 

Разпределението по области показва, че около 30% от запазилите час за имунизация онлайн са на територията на Столичното РЗИ. С най-малък брой записани през системата са Видин, Смолян, Сливен, Монтана и Разград.

 

 

„Създадената организация покрива над 335 ваксинационни центъра на територията на страната. Имаме оперативни срещи с директорите на здравните инспекции, проведени са разговори с ръководителите на  всички включени ваксинационни центрове, за да се създаде организация за графика и получаване на дозите”, посочи Начева.

Борисов: До месец най-уязвимите групи ще бъдат ваксинирани срещу коронавируса

В случай, че на места има свободни часове за ваксиниране или оставащи дози, зам.-здравният министър обясни, че ще бъдат включени хора от фазите или заявили желание за имунизиране извън онлайн системата.

„Когато на едно и също място има повече хора от заявилите желание, извън записалите електронно, има възможност, където се налага, да се съсредоточат екипи на РЗИ, за да не се стига до напрежение”, обясни още тя.

Пристигнаха още дози от ваксината на AstraZeneca

Начева уточни, че като при всяко ново начало е възможно да се стигне до организационни проблеми, затова помоли за разбиране и толерантност. Според нея утре не би трябвало да се образуват опашки от хора пред ваксинационните центрове.

„Заделени са слотове за лицата, които ще получат втора ваксина. Направена е организация, обхващаща хората от фазите, участниците в изборния процес и тези, записали се електронно”, добави Начева. 

34 млн. ваксини срещу COVID-19 са изнесени от ЕС от февруари

България и още 16 страни са получили и ползват партида от ваксината на AstraZeneca, която е подложена на допълнителна проверка. До нея се стигна, след като преди седмица в Австрия почина жена, ваксинирана с препарата.

Партидата съдържа общо един милион дози. Според Европейската агенция по лекарствата няма данни смъртният случай да е настъпил заради непосочени в листовката на ваксината странични реакции.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК