Данните са към 17 ч. днес, информират от здравното министерство

Над 41 000 са вече българите, запазили си ден и час за ваксина. Това се случва само 24 часа, след като заработи онлайн системата за записване. Тази сутрин хакери са опитали да разбият сайта, в който се правят регистрациите. До изтичане на лични данни обаче не се е стигнало.

Огромен е интересът към резервацията на час и място за поставяне на ваксина. В пунктовете на големите столични болници местата са почти изчерпани. Най-ранната дата, от която ще започнат да се поставят препаратите по тези списъци, е 11-и март. Тогава в страната ни трябва да са пристигнали нови количества ваксини. Засега системата позволява записване само до 25-и март. Идеята е и в бъдеще часовете да се запълват за период от две седмици напред.

Преговаряме за ваксини от страни извън ЕС след разрешение от ЕК

До новите „зелени коридори” на 11-и март пунктовете ще работят само за членове на изборните комисии и за хора с вече поставена първа доза.

„Задължително прибягваме до резервен списък - пак от съответните групи. Извикваме ги по телефона да дойдат и ги изчакваме. До този момент не сме изхвърлили нито една доза”, каза д-р Васил Михайлов от УМБАЛ „Александровска”. 

Д-р Михайлов ваксинира в кабинета на Александровска болница от края на декември. Убеден е, че с новата система няма да се стига до хаос и напрежение по опашките, на които е ставал свидетел до момента.

„Ще бъде съобразено и наличието на ваксина с момента, в който ще бъдат поканени съответните записали се желаещи. Няма да го има разочарованието от липсата на ваксини”, добави още лекарят.

Проф. Ангелов: Имаше тежка хакерска атака срещу електронния регистър за ваксините

Разочарование обаче все пак може да има. Ако посочената от нас ваксина не е налична по същото време в кабинета за имунизации.

„Може да бъдем посъветвани от лекаря да получим друг вид ваксина или съответно да си запишем друг час тогава, когато ще бъде налична ваксината, която настояваме да получим”, каза зам.-здравният министър Жени Начева.

Другото място, на което можем да получим ваксина, остава при личния лекар. Техните списъци не са включени в новата онлайн система за записване.

76-годишната Ина Станчева е последният пациент на д-р Георги Миндов, който ще получи доза от препарата.

„Чаках един месец. Всички искаме да живеем - дори и старите”, коментира Станчева.

Спират плановия прием в болници в редица градове

Всички 80 дози, които е получил д-р Миндов, вече са поставени, а в списъка има още чакащи. Притеснението на лекаря е, че с новите електронни списъци джипитата ще са пренебрегнати в доставките, за сметка на големите пунктове към болниците, които имунизират хора, без да ги познават.

„Нито знаят за какво става въпрос като заболявания, нито след това те ще ги проследяват. Нито пациентите имат на кого да звъннат и да питат „боли ме главата, какво да взема?”. Всичко това, което ние правим”, смята д-р Миндов.

Притеснението на епидемиолози е, че новите южноафрикански и нигерийски щамове са способни да отслабят силата на препаратите.

„Те не прескачат действието на ваксината, но има индикации, че малко по-малко ваксината предпазва от тези варианти”, обясни епидемиологът д-р Петър Марков.

С всяка поставена доза, казват експертите, рискът от фатално протичане на заболяването става минимален.

Епидемиолог: Мерките срещу COVID-19 трябва да се върнат, преди да е станало късно

Разпределението на регистрираните в електронния портал желаещи да се ваксинират по области е, както следва: София – 21 709; Пловдив – 4 370; София-област – 3 172; Варна – 2 280; Бургас – 1616; Стара Загора – 1067; Русе – 701; Плевен – 560; Пазарджик – 526; Благоевград – 480; Хасково – 453; Шумен – 443, Кюстендил – 438; Велико Търново – 429; Перник – 407; Сливен – 351; Добрич – 334; Ловеч – 262; Ямбол – 234; Враца – 220; Габрово – 172; Кърджали – 144; Монтана – 143; Разград – 137; Силистра – 126; Смолян – 120; Търговище – 97; Видин – 76.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК