Вижте откога

Частично затягане на мерките, заради скока на заразени с коронавирус у нас. Здравните власти спират плановия прием в болниците в София и Шумен.

Такава мярка беше приложена и в Бургас.

В областите Пловдив, София и Бургас се увеличават леглата за прием на пациенти с COVID-19, а в област Плевен се забраняват свижданията и посещенията в болниците.

София

От понеделник - 8 март, се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на София-град. Изключението е за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

"Пирогов'" спира плановите операции

Забраняват се посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност. 

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град, се посочва още в заповедта. 

 

От „Пирогов” първи обявиха тази сутрин, че спират плановия прием. Така, от понеделник там и в другите столични болници ще приемат само спешни пациенти, както и болни с COVID-19.

Заради ограничението в достъпа, от понеделник там ще се позволява само по 1 придружител, но само за тежко болните пациенти.

От Александровска болница уточниха, че не всички клиники ще станат COVID отделения, а там, където е нужно, ще бъдат пренасочени допълнителен ресурс и легла. С ограничаване на наплива към лечебните заведения, здравните власти се надяват да намалят риска в тях.

„Към този момент в София и по-специално в Александровска болница, има достатъчно легла, но факт е увеличаване на пациентите, които са с COVID-19, както и на тези, които имат положителна проба, но състоянието им не налага оставане в болница”, заяви директорът на болницата проф. д-р Борис Богов.

За нуждата от разширяване на COVID зоната обаче признаха от столичната болница „Света Анна”, където до дни леглата за пациенти с коронавирус ще се запълнят изцяло.

„В Клиника по вътрешни болести, която беше превърната в COVID отделение с над 100 легла – в момента 93 от тях са пълни. Практически това означава, че болницата ще бъде пълна с болни още събота и неделя”, коментира Антон Луков - говорител на болница „Света Анна”.

Нови локални мерки срещу пандемията от коронавирус

Новината за спирането на плановия прием накара директори на по-малко специализирани клиники спешно да се съберат с екипите си, за да уточнят как ще продължат да работят.

За една от очните клиники например, спирането на плановия прием означава почти изцяло спиране на дейността. „Вече записваме в графика за април. Целият март месец ще трябва отново да бъде презаписван и отлаган”, казва д-р Райна Ангелова.

От очната клиника признаха, че в момента все още наваксват отложените манипулации от предходното спиране на плановия прием.

Въпреки огромният натиск върху здравната система, ново затягане на мерките извън болничната помощ засега не се предвижда, заявиха още от Столичната регионална инспекция.

Варна

От понеделник, 8 март, са забранени плановият прием и плановите операции в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

Забраната е заради констатираното увеличаване на заболеваемостта от COVID-19 за областта /над 200 на 100 000 души/ и с оглед предприемане на своевременни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

Разрешено е извършването само на спешни операции, неотложни онкологични операции и дейности, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ, допълват от болницата.

Спират плановите операции в Бургас

Бургас

Плановите операции и прием в лечебните заведения в област Бургас бяха спрени на 3 март. Мярката ще е в сила до 00:00 часа на 19 март. Това се налага заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в региона.

В заповедта се посочва: „Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове в област Бургас, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ в област Бургас, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност”.

Шумен

От събота спира плановият прием и плановата оперативна дейност в „МБАЛ-Шумен“ за седмица. Това реши Областният кризисен щаб в неприсъствено свое заседание.

Изключение се прави за дейностите, свързани с диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейности по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Плевен

От днес до 19 март в област Плевен се преустановяват посещенията и свижданията в лечебните заведения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК