Маските стават задължителни и на открито във Враца

Нови локални мерки срещу пандемията от коронавирус. От днес маските стават задължителни и на открито във Враца. Причината е, че в града има рязък скок на новите случаи. Според заповедта маските трябва да се носят там, където има струпване на много хора на едно място - като пазарите, например. 

РЪСТ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА: Британският вариант на коронавируса се разпространява у нас

Вчера от Щаба препоръчаха евентуални решения за разхлабване или затягане на мерките да се вземат на регионално ниво, в зависимост от ситуацията по места.

„Мерките са наложени със заповед на директора на РЗИ. В Община Враца новите правила влизат в сила от днес и ще важат 14 дни – до 18 март включително”, обясни зам.-кметът на града Петя Долапчиева.

Според нея ситуацията в областта е изключително сериозна. Враца се намира в червена зона и е в първата тройка на общините с висок процент диагностицирани.

 

 

„493 на 100 000 души население е заболеваемостта в нашата община през последните 14 дни. Това налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки. Такива са носенето на маска на открито, когато човек посещава обществени места като пазари, тържища, изложения. Спират се свижданията в общинските лечебни заведения. Разрешава се отсъствието на децата от подготвителните групи в детските градини. Това се случва за втори път, защото наблюдаваме заболеваемост и при децата и педагозите”, каза още Долапчиева.

ЗА ЧАСОВЕ: Над 19 000 се регистрираха за ваксиниране

Сред заразените деца е и бебе на 8 месеца, чието семейство е болно. Заместник-кметът подчерта тенденция за намаляване на възрастта при заболелите в областта, което общинската управа определя като тревожно.

 

 

Иван Георгиев беше един от хората на пазара, които още не бяха разбрали за новите мерки, които задължават всички по пазарите и тържищата да носят маски, и засега само беше предупреден. Проверки се правят и в кафенетата, но там засега няма констатирани нарушения. 

В Бургас вече отмениха плановия прием в болниците. Здравните власти посъветваха подобни стъпки да се предприемат и в Кюстендил, Плевен, София и Враца. До няколко дни ще се реши дали да бъдат спрени плановите операции. Това зависи от резултатите, които ще дадат въведените от днес мерки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е