Вижте откога

От “Пирогов” официално обявиха, че спират плановия прием и операции от понеделник. Малко по-късно, пред NOVA, от Столичната здравна инспекция потвърдиха, че това ще се случи във всички болници в София. Очаква се и заповедта за това. В Бургас плановия прием беше спрян още в четвъртък, а от Щаба призоваха това да се случи и във всички  градове в така наречената „червена зона”.

Спират плановите операции в Бургас

От понеделник, в “Пирогов” ще се приемат само спешни случаи, както и пациенти с  COVID-19. Спират се всички планови операции и свиждания. А със заповед на директора проф. Асен Балтов се засилва и контролът по входовете на болницата. Заради ограничението в достъпа, от понеделник ще се позволява само по 1 придружител, но само за тежко болните пациенти.

Междувременно продължава ваксинацията на приоритетните групи в страната.  А днес в “Пирогов” ще бъдат имунизирани с първа доза членове на Секционните избирателни комисии. Ще бъдат ваксинирани и всички, на които трябва да се постави втора доза от медикамента. Залага се и на новия електронен регистър за записване на час за ваксина.

„Преценката за това какъв вид ваксина да бъде поставена е медицинска, на лекаря. Това се уточнява на място на лекаря, според спецификата на пациента. Може, системата позволява, във всеки един момент пациент да се запише, или да се отпише”, заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

❗️Пирогов спира плановия прием, плановите операции и свижданията ❗️❗️ От понеделник (8 март 2021 г.) с цел да се...

Posted by УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" on Thursday, March 4, 2021

 

Средният брой на заболелите през изминалите седмици нараства. Все още е  твърде рано да се покаже какъв е ефектът от постепенното разхлабване на мерките, категоричен е епидемиологът д-р Петър Марков: „Вече шеста седмица средният брой на инфекциите се движи нагоре. Броят на хоспитализациите нараства вече повече от 3 седмици. От 2 седмици броят на смъртните случаи също расте. Опитът ни от предишното лято всъщност показва, че затоплянето не повлиява много на вируса, а и е рано да говорим за затопляне”.

Според епидемиолога, отварянето на заведенията категорично ще окаже негативно влияние и ще доведе до покачване на новите случаи още.

Над 25 000 записани в електронния регистър за ваксинация в първия ден

Плановият прием и плановите операции в МБАЛ-Шумен се спират от 00.00 часа на 6 март до 24.00 часа на 12 март, съобщава БТА. Решението е взето на неприсъствено заседание на Областния кризисен щаб днес, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Съгласно решението, изключение правят дейностите, свързани с диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейности по асистирана репродукция и ражданията, по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забраняват се и посещенията на външни лица в лечебното заведение за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

СЛЕД COVID-19: Все повече хора се долекуват с дихателна гимнастика

Област Шумен продължава да е в червената зона с отчетена 14-дневна заболеваемост над 350 на 100 хил. души население.Областният кризисен щаб напомня, че в търговските обекти на открито в Шуменско трябва да се работи и да се посещават само от хора с поставени защитни маски за лице, покриващи носа и устата, като тази мярка е в сила до края на март.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.