Д-р Петър Марков подчерта, че случаите на заразени постоянно нарастват

„Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците в класните стаи е довело до скок в заболеваемостта. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Тревожно висок брой починали с коронавирус за 24 часа

Той е на мнение, че правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже влияние върху хода на пандемията.

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, хоспитализациите също са повече, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално в сравнение с предишните седмици”, каза още д-р Марков.

На база опита от миналото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на развитието на пандемията. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

Нови локални мерки срещу пандемията от коронавирус

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, връщат се и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България обаче не е чак толкова голяма”, каза още епидемиологът.

Относно новините за нигерийки вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Ваксините, според д-р Марков, действат срещу различните щамове, но има по-слаб ефект при някои от тях.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях са повод за загриженост. За България основна функция за влияние е това къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският вариант е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно”, обясни д-р Марков.

Целия разговор с епидемиолога гледайте във видеото.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.