Леглата се запълват все по-бързо

Рязко се е увеличил броят на пациентите, които се лекуват от COVID- 19 в болница. Леглата се запълват все по-бързо, а екипите на Спешна помощ работят извънредно.

Александровска болница е сред лечебните заведения, в които се лекуват най-много пациенти с коронавирус. Натискът става все по-голям, като започва да се запълва и капацитетът на останалите големи столични болници.

Почти цялата страна е в "червената зона" по заболеваемост от COVID-19

Броят на хоспитализираните постепенно достига нивата от месец ноември, когато болниците бяха изправени пред сериозни изпитания. Увеличават се и повикванията на спешния телефон 112, на който все повече хора със симптоми на COVID-19 търсят медицинска помощ.

Телефоните на столичната Спешна помощ прегряват, а екипите отново са принудени да дават извънредни дежурства.

„През последните 1-2 седмици се увеличиха чувствително адресите за болни с коронавирус. Ако няма свободни екипи, няма кой да поеме тези адреси”, каза медицинската сестра в Спешна помощ - София Ива Кацарова. 

Затягат мерките срещу COVID-19 в редица градове (ОБЗОР)

Приоритет са хората с по-сериозни оплаквания. Не липсват и пациенти, които злоупотребяват, за да дойде линейка.

„Тези, които не са толкова спешни, биха могли да се отложат във времето, но истински спешните се поемат веднага. Когато има тежест в гърдите и силен задух, това е доста приоритетно”, обясни още Кацарова. 

В София в болница се лекуват повече от 1 600 пациенти. В интензивни отделения са 191 души.

„От няколко дни отчетливо имаме увеличение на пациентите, които са преминали или които са хоспитализирани с COVID-19”, коментира директорът на болница „Александровска” проф. Борис Богов.

Ангелов: Отчитаме 30% нарастване на обажданията към "Спешна помощ"

Шефът на Столичната здравна инспекция успокоява, че засега болничната система в София се справя. Очакванията обаче са за ръст на хоспитализираните.

„Вирусът атакува все повече млади хора. Вече има случаи на хора, които директно влизат в интензивните сектори”, каза д-р Данчо Пенчев.

Прогнозата на проф. Богов е за силна трета вълна, която отново ще постави под изпитание здравната система.

„Много се надявам да не достигнем пика от ноември, но не съм голям оптимист в това отношение”, посочи той.

Редица сигнали за проблеми с електронното записване за имунизация

Очакванията са и за недостиг на свободни легла в някои болници. „От сутринта имам обаждания за пациенти, които са били „отбивани” от едно или друго лечебно заведение”, коментира проф. Богов. 

В болница „Пирогов” са приети повече от 300 пациенти с коронавирус.

Уверението на здравните власти е, че лечебните заведения разполагат с достатъчно лични предпазни средства за персонала и медикаменти за лечението на пациентите с коронавирус.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК