Здравният министър е на посещение в Бургас

Здравният министър професор Костадин Ангелов проведе двучасово заседание с директори на лечебни заведения в Бургаска област. 441 са заболелите с коронавирус в региона.

„Положението е тревожно, но сме взели всички мерки, така че да запазим всичко онова, което сме постигнали до момента. Ще увеличим легловата база до нивата през септември - декември”, заяви здравният министър.

По думите му има нарастване на повикванията до „Спешна помощ” с 30%. "Около 40 до 50 на сто от повикванията са за пациенти с коронавирус. Мерките, обсъдени с Общинския кризисен щаб, ще бъдат обсъдени и с Областния кризисен щаб”, посочи още той.

Борисов: До месец най-уязвимите групи ще бъдат ваксинирани срещу коронавируса

Предлаганите нови ограничения са свързани с намаляване на работното време на заведенията до 22 часа и извеждане на учениците от 5 до 12 клас в електронна среда за две седмици. Обсъдени са и мерки, свързани с носенето на маски на открито, ограничаване на масови мероприятия на открито и закрито, както и ограничения, насочени към посещенията на фитнеси и молове.

„След като тези мерки бъдат обсъдени от Областния щаб, предстои до края на деня да бъде издадена заповед на директора на РЗИ-Бургас”, допълни Ангелов. Ако бъдат приети новите ограничения, то те ще влязат в сила от петък. 

По-строги COVID мерки в Ямболско

Здравният министър подчерта, че към настоящия момент локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен, тъй като има области с нива на заболяемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население. „Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи“, коментира той и уточни: „Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората“.

ЕК договори още 4 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech

Това, което ще се направи на национално ниво, е в рамките на днешния ден да бъде издадена заповед, с която временно се забранява износът на нискомолекулярните хепарини и миорелаксантите. Целта е при повишено потребление на тези лекарствени продукти държавата да разполага с достатъчни количества, така че на всеки нуждаещ се български гражданин да бъде осигурен бърз достъп до подходяща терапия, стана ясно още от думите на проф. Ангелов.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК