Много здравни инспекции въведоха нови мерки, за да овладеят разпространението на вируса

По-строги мерки и старт на ваксинирането по новите електронни регистри. Много здравни инспекции в страната излязоха с решения за нови ограничителни мерки в опит да се овладее разпространението на COVID-19. Около 30 хиляди души са се записали чрез електронната система за ваксиниране в София, Пловдив, Варна и Бургас. 

COVID-19: Над 500 души са в интензивни отделения

След като Областният щаб в Бургас не успя да реши как да спре заразата, вчера в присъствието на здравния министър Костадин Ангелов бяха набелязани ограниченията. Маски на открито и обратно към онлайн обучението са само част от рестрикциите в региона.

„От 12 март се учениците от 5 до 12 клас преминават в онлайн обучение. За детските градини и децата в предучилищна възраст изборът е на родителите, няма да се пишат неизвинени отсъствия. Заведенията ще работят с по-кратко работно време, няма да има и силна музика”, обясни директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Той подчерта, че маските на открито не са задължителни. Ограничителните мерки в областта ще бъдат в сила до 23 март.

300 на 100 000 души заболеваемост и 600 на 100 000 души заболеваемост са праговете, които служат на здравните власти като показател за необходимост от въвеждане на по-строги мерки. В момента в Бургаска област заболеваемостта е 560 на 100 000 души.

ОНЛАЙН ЗАПИСАНИ ЧАСОВЕ: Ваксинирането ще е предимно с препарата на AstraZeneca

От днес започва ваксинация на записали се онлайн пациенти. От 25 кабинетите в района, желаещите имунизация са се записали в 15 от тях. С всеки човек е проведен разговор за избора на ваксина. Процесът по ваксиниране на записалите се през онлайн платформата в Бургас обаче  започна вяло. Оказа се,че тези ,които ще получат доза от препарата, днес се броят на пръсти.

До неделя по списък в един от медицинските центрове трябва да преминат 110 души. Регионалната здравна инспекция е отпуснала необходимите 2400 дози от препарата на AstraZeneca за записалите се в цялата област.

В Кюстендил заболеваемостта е сред най-високите. В общината вече отпаднаха задължителните маски на открито. Нови мерки все още не са наложени, но това се очаква да се случи днес, след заседание на Областния кризисен щаб.

„Мерките, които очакваме да бъдат взети, са преминаване на онлайн обучение за учениците от 5 до 8 клас, както и ограничаване на масовите мероприятия. Предполагам, че мерките ще важат за 2 седмици”, каза д-р Динко Динев от РЗИ-Кюстендил. 538 на 100 000 души е заболеваемостта в областта. Според кмета на града ръст на заболелите е забелязан след тръгването на учениците присъствено на училище.

Затягат мерките срещу COVID-19 в редица градове (ОБЗОР)

„Масовите мероприятия, които са на открито и закрито, ще предложим да бъдат ограничени. Благодаря на собствениците на заведения, че спазват мерките. Ние с облекчение приехме тази мярка, защото изведохме домашните събирания в среда с повече въздух и пространство. Следи и работата на фитнес”, обясни Петър Паунов.

Една от мерките, която ще бъде предложена, е въвеждане на пропускателен режим в хранителните вериги. Той ще е съобразен с площта на магазина, а органите на реда ще следят за спазването му.

„Нашият мал шанс беше, че бяхме от първите с наличие на британския щам. Мога да кажа, че на открито мерките се спазват много стриктно. Имахме забележки по отношение на поведение по време на семейни събирания. Осигурихме контрол при раздаване на пенсиите. Разби се има граждани, които подхождат неразумно, но се стараем да въздействаме превантивно. Ключовото за нас е ударна ваксинационна кампания, важно е да осигурим силен имунитет”, каза още кметът.

Дистанционно обучение и ново работно време за заведенията в София

Според Паунов не се налага въвеждане на по-кратко работно време за заведенията, тъй като мерките там се спазват. Той е на мнение, че подобно ограничение ще доведе до повече събирания в домашна среда.

В Кюстендил разполагат с ваксини за записаните в онлайн платформата за следващите две седмици. Има дози и за общопрактикуващите лекари, които според градоначалника са недостатъчни. В Кюстендил 4 са ваксинационните пунктове, в които ще се имунизират предварително записаните хора. Тази сутрин обаче имаше и хора, които не успяха да оползотворят часа си. Причината се оказа в липсата на избор за ваксина.  Към момента РНК ваксините се използват основно за членовете на Секционните избирателни комисии, които ще обслужват изборите на 4 април.

Над 10 000 души пък са се записали за ваксина в Пловдив. В града има 14 пункта за ваксинация.

„В нашия център за днес са записани 139 души, 59 желаят РНК ваксина, 60 нямат предпочитания. Организацията е по часове, които ще спазваме. Ако пациент пропусне часа си или не се яви, трябва да се запише наново. Към момента нямаме информация какво да правим с ваксините на отказалите се, но ако дойде човек от рисковата група, ще ваксинираме него”, обясни д-р Екатерина Петкова.

 

 

Хасково е един от малкото градове у нас, който разполага с РНК ваксини. Предпочитания за ваксината на Pfizer са подали 9 души. Първи беше имунизиран Васил Георгиев.

"Имах малко трудност,тъй като използвах още първия час - в 17. Първите 10 минути нямаше сайт, но след това успях да се запиша", сподели той. В Хасково има и хора, които не са успели да заявят желанието си по електронен път. 

За месец март няма свободни дати за записване. Престои системата да бъде отворена за записване за април. 

Репортери: Цеца Алексова, Антон Чавдаров, Благой Бекриев

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК