В момента през системата се записват часове за месец март

От днес започва ваксинирането на желаещи, които са се записали през онлайн платформата. Здравните власти обявиха, че предимно ще се поставя препарата на AstraZeneca. 

COVID-19: Над 500 души са в интензивни отделения

Ваксината на Pfizer ще се прилага на тези, които трябва да получат втора доза и участници в изборните секции. 

В момента през системата се записват часове за месец март. Избор на дата за ваксинация през април ще е възможен след няколко дни. 

 

 

 „В 08.00 ч. приехме първия записан в Окръжна болница. Имаме четири кабинета, единият от тях е денонощен. Само за днешния ден има 140 записани. Ако някой не се появи, ще поемем следващия пациент.  Има хора, които са заявили определена ваксина, ще им предложим да се ваксинират с наличните, ако не, ще трябва да изчакат”, заяви д-р Ивелина Георгиева, зам.-директор по медицински дейности.

„Ваксинационните центрове в София област са 14. В Сливница лекарката, която трябваше да поставя ваксини, се е разболяла.  На хората им е предложено или да изчакат, или да отидат в „Св. Анна””, коментира Анотон Луков, говорител на болница УМБАЛ "Св. Анна".

 

 

Стефан и Кристиян са от първите, които са се записали в онлайн платформата. Нямат предпочитания коя ваксина ще им бъде поставена и двамата обаче са получили еднакъв час за имунизация - 08.40 ч.

 „Никакви притеснения нямам. Имам пълна вяра на специалистите и смятам, че най-логичниото нещо е по-голяма част от хората да се ваксинират", каза Стефан Ралчев.

Пред "Пирогов" опашка от чакащи няма. Много от записаните не са отишли да се ваксинират. 

 

С нарастващия брой на заболели се увеличава и броя на хоспитализираните. В столичната болница „Света Анна” от 265 легла, 230 са заети, 15 от болните са в реанимация. Свободни легла в болница „Софиямед” няма.

Репортери: Василена Гръбчева, Паулина Найденова