ЕС твърди, че страната ни не е изпълнила това условие

Съдът на Европейския съюз сложи спирачка в дейността на прокуратурата у нас.  Според тълкувателно решение европейската заповед за арест, издадена от българските обвинители, трябва да минава през съдебен контрол.  Оказва се, че България не е изпълнила това изискване.

Според сега действащото законодателство европейските заповеди за арест, които издава прокуратурата за издирвани, се изпращат директно в запитани държави. А съдът се произнася по случая, когато обвиненият е вече предаден у нас.

 Правната комисия на ЕП иска да даде на съд ЕК

„В решението признават, че прокуратурата е издаващ акт съдебен орган. Това обаче не освобождава държавата ни от задължението да осигури ефективна съдебна защита на всяко обвинено лице”, заяви адвокат Людмил Рангелов.

Така въпросът опира до в парламента, който сега не заседава заради предстоящите избори. А Съдът на Европейския съюз дава варианти за решаване на проблема. Единият  гласи - съдия да се произнася за постановлението на прокурора за 72-часово задържане, въз основа на което е издадена европейската заповед за арест.„Технически такива промени едва ли биха станали в рамките на това НС. То не е разпуснато все още, но не заседава”, посочи адвокат Рангелов.

От Министерството на правосъдието съобщиха, че министър Десислава Ахладова е свикала спешно работна група. Задачата – да обсъди изменения в законодателството, които да отговорят на решението на съда. Според юристи решението може да стане причина други държави да откажат да изпълнят еврозаповеди за арест, издадени от България.

„ А причината е системната доминация на интересите на прокуратурата в наказателното законодателство. Това изобщо не е здравословно за правото”, категоричен е адвокат Рангелов.

Съдебното решение коментира и Васил Божков. В пост във Facebook той твърди, че съдът на ЕС му е отменил еврозаповедта за арест. По последна информация Божков е в Обединените арабски емирства. За него тече процедура по екстрадиция, която е различна от тази с европейската заповед за арест.