Вижте какво още каза ръководителят на Спешното отделение в „Пирогов”

„Смятам, че ваксината срещу COVID-19 е нещото, което ще ни спаси и ще ни върне в състоянието, което е поне малко по-добро от това, което е в момента”. Това заяви ръководителят на Спешното отделение в „Пирогов” д-р Дияна Димитрова.

„Вече малко повече от 2 седмици има ръст на хоспитализираните в „Пирогов”. През последния месец по-голямата част от пациентите, потърсили помощ, са по-млади. Обяснявам си го с това, че те контактуват помежду си повече”, каза още тя.

„За смъртния случай след ваксиниране с AstraZeneca никой не потвърждава, че в основата е ваксината. След като изяснят научно нещата смятам, че няма да има проблем и ваксинацията с AstraZeneca ще продължи”, посочи д-р Димитрова.

Смъртен случай в Пловдив, проверяват има ли връзка с ваксинация (ВИДЕО)

Запитана дали има ваксинирани, оплакали се от странични ефекти от AstraZeneca, тя отговори: „При нас в „Пирогов” нямаме такива пациенти. Всеки се предупреждава какво трябва да очаква след ваксината. При AstraZeneca още след първата доза организмът започва да изгражда антитела и е нормално да има втрисане, температура и неразположение. След като пациентът е предупреден как да постъпи, не сме имали оплаквания. Имали сме обаждания, че са се случили точно тези неща, но нищо по-сериозно”.

„Никога не ме е било страх от вируса, защото вярвам, че каквото трябва да се случи, ще се случи. Когато човек изпадне в страх, той не реагира адекватно”, коментира още д-р Дияна Димитрова.

Проф. Кантарджиев: Очакваме 200 хил. ваксини до края на март

„През тази една година видяхме и много пациенти, които са се вкопчили в живота и искат да преборят болестта. В единия момент ги е страх, но в другия искат, борят се да живеят и го постигат. През COVID отделението минаха и много колеги”, каза още тя. И допълни: „Коварността на това заболяване е, че на моменти не можеш сам да прецениш колко тежко е състоянието ти”.

Според нея ние сме държавата с най-либералните мерки. „Ако всички сме дисциплинирани няма да има проблем, даже и да са отворени ресторантите. Мерките са достатъчни, стига да ги спазваме. Покачването на случаите означава, че някъде нещо не се спазва”, категорична е тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК