Това заяви вицепремиерът Марияна Николова

Летният туристически сезон у нас ще бъде открит на 1 май. Това обяви по време на живо включване във Facebook вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. 

„През предстоящите майски празници ще има прогнозируемост както за фирмите от бранша, така и за българските и чуждестранни туристи“, заяви Николова. Тя посочи, че всички противоепидемични мерки в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени утре, са съгласувани с Министерството на здравеопазване.

Николова: България подкрепя идеята за "зелени коридори" за пътуване

„Много е важно туристическият бранш да се подготви още отсега за сезона, както и туристите да са информирани при какви условия ще посещават страната ни“, добави от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов изтъкна, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени „зелени коридори”.

Николова поиска по-ниски цени на чадърите и шезлонгите по морето

Проф. Ангелов посочи, че най-важното е участието на страната ни в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможност – да е ваксиниран, да е прекарал заболяването и да има антитела или да представи отрицателен PCR тест.

„Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един, който иска да посети страната ни“, посочи още министърът на здравеопазването.

Решението на министърът на туризма Марияна Николова, летният сезон да бъде открит на 1 май беше приветствано от бранша.

„Това начало най-вероятно е продиктувано от началото на Великденските празници, които обикновено, особено по Северното Черноморие ги чакаме с нетърпение, защото те са така един силен старт на летния туристически сезон, независимо, че след тях имаме огромен спад пак на резервациите”, каза Павлин Косев - председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Първите чужди туристи, които се очакват, особено по Северното Черноморие, са съседите ни от Румъния.

„Това е една чудесна новина за нас, тъй като всички страни, които са наши конкуренти, се занимаваха активно в тази насока”, каза Илин Димитров - председател на Варненската туристическа камара.

Към момента от Министерството на туризма отчитат 60 процента спад в приходите от зимен туризъм и надеждите са с ранния летен старт ситуацията да се промени.