Според вицепремиера това е възможност да се даде рестарт на туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Миклош Шолтес, държавен секретар в Министерския съвет на Унгария. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на г-н Шолтес в България. Основна тема на дискусията бе създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19 и очакваният рестарт в туризм, съобщават от пресцентъра на ресорното ведомство. 

Министерството на туризма започва изплащане на държавната помощ от 51 млн. лв.

Вицепремиерът подчерта, че България подкрепя идеята за създаването на „зелени коридори“, но е важно да не се ограничават пътуванията и на останалите туристи. По думите й това е възможност за дългоочаквания рестарт на международните пътувания и отрасъла на национално и европейско ниво.

Туристическият бизнес подкрепя идеята за „зелен пропуск”

Отношенията между България и Унгария се основават на дългогодишни исторически традиции и приятелски контакти между двата народа, коментира още министър Николова. И изрази благодарност за положителното отношение и подкрепата за българската общност в Унгария за запазване на езика, националната идентичност и историческата памет. Тя посочи, че съществува огромен потенциал за развитие на двустранното ни партньорство и ще се радвам да обменим идеи и виждания за конкретни възможности за развитие. Може да сте убедени, че в мое лице имате партньор. Ще разчитам да работим активно и заедно.

По данни от Единната система за туристическа информация ЕСТИ за 10 месеца от 2020 г. в местата за настаняване са пренощували близо 8 хил. унгарски туриста, отчете министърът. И поясни, че на граничните пунктове отчетените посещения на унгарски туристи са над 21 хил. за същия период, но основната част от тях са еднодневни. За периода януари – октомври миналата година близо 2500 унгарски туристи са пренощували в местата за настаняване в община Несебър, над 1500 унгарски туриста са отседнали в Столична община, а повече от 1100 унгарски туриста в община Варна по статистика от ЕСТИ. През 2019 година са отчетени над 89 хил. посещения на унгарски туристи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.