Те не са съгласни с това да се въвеждат ограничения за цял континент

От Асоциацията на българските туроператори и агенти излязоха с протестно писмо. Те не са съгласни с това да се въвеждат ограничения за цял континент, а не за отделни държави, спрямо ситуацията в тях. 

Ето и цялата позиция: 

"С настоящото Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА изразява решително несъгласие със Заповед № РД-01-167/12.03.2021 г. и новите здравно-санитарни изисквания към пристигащите в страната ни от Африка граждани за задължителна карантина и последващ ПСР тест по следните причини:

· „Континенталният принцип“ за налагане на противоепидемични мерки е неуместен, защото:

- Подходът изключва от списъка на възможностите за пътуване над 25% от страните в света;

- Групирани единствено на база териториално разположение, ограниченията поставят под общ знаменател 54 страни с различни политически режими и начини на управление, различно отношение към пандемията на COVID-19 и ваксинацията, и различни мерки срещу COVID-19.

Така напр., Сейшелите са на второ местяо в света по процент на ваксинирано население, Египет има въведени мерки и изисквания към туристическите обекти, които са по-строги и от най-строгите мерки въвеждани в България към момента и др.

- Подходът не отчита практиката и заключенията на реномирани научно-изследователски институции за диференциране на ограничителните епидемиологичните мерки „ страна по страна“, а не по континенти.

Така, Според Робер Кох Институт в Германия само 8 държави от континента Африка се считат за носещи вариация на вируса на COVID-19, като в Европа те са пет на брой.

· „Континенталният подход“ е в ущърб на гражданите на Р. България, т.к.:

- Влизането в сила на нова Заповед за промяна на ограниченията без предизвестие не позволява на туроператорите и потребителите да планират и предвидят своите действия от предприетите мерки. В момента включително има пътуващи в заварено положение.

- Във връзка с пролетната ученическа ваканция много потребители са планирали и предплатили пътуване до засегнатите от Заповедта дестинации. Новото изискване за карантина след завръщане ще възпрепятства от една страна родителите да се върнат на работа, а от друга страна – задължаването на учениците да останат близо две учебни седмици след ваканцията вкъщи ги ощетява по отношение на правото има да получат адекватна възможност за обучение

- Новите изисквания поставят в невъзможност голяма част от записалите се клиенти да пътуват. Това ще нанесе големи финансови загуби за потребителите, които ще бъдат принудени по свое желание да анулират резервациите си;

- Новите ограничения не отчитат индивидуалния статус на различните пътуващи - например има ваксинирани хора, хора, които са прекарали болестта и т.н.

· Нововъведените ограничения ще създадат условия за възникване на необосновано напрежение и конфликти в отношенията туроператор/клиент в ситуация, в която никоя от страните няма има вина, но клиентите ще търсят отговорност за променените обстоятелства от туроператора и ще търси своите права за възстановяване на платените почивки".

Водещ туроператор у нас осъди карантината на идващите от Африка

Въпреки протеста им обаче, мярката ще остане в сила. „На настоящия етап няма да се промени, защото мярката е превантивна. Много по-важен е животът на хората в страната, отколкото да вземем мярка, която да е удобна за туроператорите, но опасна за хората. Решенията може да изглеждат като импровизация, но те стъпват на научни факти и становища”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК