Компаниите производители не само не изпълняват договорите си, но и ги нарушават, коментира премиерът на пресконференция с австрийския канцлер

Eвролидери се събраха на спешна среща във Виена заради ситуацията с ваксините в Евросъюза. Българският премиер Бойко Борисов поиска справедливо пропорционално разпределение на препаратите за имунизация. 

Освен Борисов и докмакина Себастиян Курц, в австрийската столица дойдоха и премиерите на Чехия, Латвия, Словения и Хърватия.  Борисов отчете, че производители не спазват договорите за доставки.

"Съвсем съзнателно искахме да започнем едновременно ваксинацията във всички страни от ЕС, за да покажем, че можем заедно да се справим с пандемията. С моите колеги говорихме, че трябва да има пропорционално разпределение на медикаментите. Споразумяхме се всяка държава да получи необходимото й количество по едно и също време. Но картината в момента е различна заради забавянето на доставките от компаниите производители". Това каза австрийският канцлер Себастиан Курц на съвместната пресконференция.

"Австрия е на 12-то място по поставяне на ваксини. Искаме всички граждани на ЕС да имат равен достъп. Ще се направи корекция, за да не получи България само 1/3 от ваксините и да има справедливост при разпределението", каза още канцлерът.

Борисов пристигна във Виена за работна среща с лидерите на пет държави

"Ние сме "за" пропорционално разпределение на ваксините на глава от населението. Компаниите не само не изпълняват договорите си, но и ги нарушават. Държавите-членки да се въздържат от руски и китайски ваксини, така ни бе казано от ЕК", коментира Борисов. И добави, че страната ни винаги е вярвала на ЕК.

 

 

"Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. Преговорите ги води ЕК, а гаранцията за качество е на Европейската агенция по лекарствата. Затова поръчахме съответните дози. Надлежно изпълняваме инструкциите и всички по едно и също време започнахме да ваксинираме. Вярвам на Комисията и че новодоговорените ваксини ще ни бъдат дадени, ваксинационната кампания ни е много важна за процеса на изборите", заяви Борисов.

Той припомни, че са поръчани 4 вида ваксини - AstraZeneca, Moderna, Pfizer и Janssen.

„Не искаме да се озовем през юни в ситуация, при която в едни държави ще има висок процент имунизирани, а в други не.  Трябва да се върнем към решението, взето на Евросъвета за пропорционално разпределение на ваксините”, подчерта на пресконференцията след срещата словенският премиер Янез Янша. Хърватският му колега Андрей Бабиш го подкрепи с думите, че е изключително важно да няма разлики в темпото на доставките за различните страни и трябва да се запази пропорционалният принцип на разпределение на ваксините.

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 16 март 2021 г.

От своя страна австрийския канцлер Себастиан Курц изрази оптимизъм, че ще бъде намерено решение.  „Тези държави, които имат повече дози, няма да са доволни, но трябва да създадем коригиращ механизъм, така че разпределението на ваксините да е справедливо. Никой от ръководителите в ЕС няма интерес от неравенство по отношение на разпределението на ваксините. Става въпрос за това дали сме създали правилния механизъм на разпределение. Затова трябва да го коригираме и да намерим решение. Трябва да се намери равен подход”, посочи той.

Борисов: Нашата тактика и нашите лекари вършат огромна работа

 „Има два подхода към ситуацията. Единият е този на Виктор Орбан, а именно  да се купят руски и китайски ваксини. И вторият –да се намери справедливо решение. Ние не искаме някакви подаяния да ни се правят. България е инвестирала в разработването на ваксините солидарно с всички останали. Надявам се проблемът с доставките утре да бъде решен.”, заяви от своя страна Бойко Борисов.

 

 

По думите на австрийския канцлер в момента става въпрос за това, че има неравномерно доставяне на ваксини – проблем, за който се търси решение. „Всички искаме общо решение. Както каза г-н Борисов – страни с по-малки доставки не трябва да се обръщат към Китай или Русия. Това беше нещо, около което се бяхме обединили в самото начало. Не става въпрос за това колко сме поръчали, а кога ще бъдат изпълнени доставките. Целта е да се прилага решението на Европейския съвет за пропорционалност”, подчерта той.

Във фокуса на разговора на шестимата лидери бе именно позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. Срещата се проведе в австрийската столица, след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша и Пленкович изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

 

Вече повече от година целият свят се бори с пандемията от COVID-19, която оказва безпрецедентен натиск върху здравните...

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 16 март 2021 г.

Борисов: Героите трябва да са мост на приятелство с Македония, а не на разделение

В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки - големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки, при еднакви условия, ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година. Участниците в срещата подкрепят инициативата на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро. 

„С Австрия винаги сме си помагали, много европейски решения сме взели заедно. А прозрачността в България е довела най-големите австрийски компании, те инвестираха в стратегически сфери и то милиарди. Днес те развиват добър бизнес у нас“, заключи Борисов след срещата си с Курц.

Австрийският канцлер изказа благодарност към премиера Борисов за изключително добрата съвместна работа. „Радвам се, че сътрудничеството между България и Австрия е толкова добро, че ние можем, както и днес показахме, да работим по общите приоритети за нашите две страни“, подчерта той.

 

 

Борисов даде висока оценка на двустранното сътрудничество по време на кризата, причинена от COVID-19. 10 000 защитни облекла за медицински работници, произведени от български компании, бяха доставени на Австрийския червен кръст през април 2020 г.

В пандемията и България, и Австрия застанаха зад общата позиция, че само базиран на солидарността европейски подход може да се справи с последиците от COVID-19. „Работихме активно с австрийските власти по време на тази криза и сме уверени в нуждата от допълнително укрепване на политиките на ЕС, адресирани към по-ефективно справяне с предизвикателствата като икономическите последствия от пандемията“, каза още Борисов във Виена.

В същото време Европейската комисия и Pfizer постигнаха споразумение за ускорено доставяне на 10 милиона ваксини в следващите три месеца. Тези дози ще бъдат изтеглени от планираните 100 милиона дози, които бяха заложени да получат страните членки до края на годината. Целта е да се запълни недостига в отделните държави на Европейския съюз.