Великобритания използва ваксини на Pfizer/BioNTecH и на AstraZeneca

Повече от половината от пълнолетното население в Англия е получило първа доза ваксина срещу COVID-19, съобщи днес здравната служба, след като вчера бяха разпределени 708 927 първа и втора доза ваксини, предаде Ройтерс. Девет от десет души, които са на 65 години и по-възрастни, са се възползвали от възможността да се имунизират.

Борис Джонсън ще се ваксинира с AstraZeneca

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза днес пред парламента, че Великобритания ще трябва да забави ваксинационната кампания идния месец поради забавени доставки на милиони дози от ваксината на AstraZeneca от Индия и необходимостта да бъде тествана стабилността на 1,7 милиона дози, без да посочи обаче производителя.

Здравните власти предупредиха, че програмата по ваксиниране може да бъде изправена пред значително намаляване на доставките от 29 март нататък.

Европейската агенция по лекарствата: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна (ВИДЕО)

Великобритания използва ваксини на Pfizer/BioNTecH и на AstraZeneca, като 10 милиона дози от 100-те милиона, поръчани на AstraZeneca, идват от Индийския серумен институт. Институтът каза, че преди няколко седмици е доставил 5 милиона дози на Великобритания, но изтъкна, че в договора не е посочен срок за доставката. Ръководителят на Серумния институт Адар Пунавала каза, цитиран от в. "Дейли телеграф", че доставките зависят от това колко дози ще разреши индийското правителство да бъдат изпратени в Обединеното кралство.
/Петя Гергова/

Източник: БНР