Регулаторът излезе със становище за безопасността на ваксината

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди, че ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е сигурна и ефективна. EMA също така потвърди, че ползите от препарата надвишават рисковете.

Връщат тежките мерки в цялата страна (ВИДЕО)

"Смятаме, че ваксината няма връзка с повишаването на риска от поява на тромбози", каза изпълнителният директор на EMA Емър Кук.

Кук добави, че агенцията не е открила връзка между инцидентите с кръвни съсиреци и ваксината при разследването на 30 случая на рядко състояние на кръвосъсирване.

Ето защо EMA препоръчва да се повиши осведомеността за риска и да се включи в информацията за продукта.

Агенцията по лекарствата ще актуализира своите насоки, за да включи обяснение за лекарите и обществеността относно потенциалните рискове.

В заключение Емър Кук заяви, че EMA ще започне допълнително разследване, за да разбере повече за всички съобщени случаи на неблагоприятни ефекти.

Комисията по фармакологична бдителност и оценка на риска (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) не е открила доказателства за проблеми с качеството или партидите при прегледа на коронавирусната ваксина на "АстраЗенека" в Европа, заяви от своя страна д-р Сабине Щраус от PRAC.

След изчерпателен преглед от ЕМА и научни експерти по кръвни заболявания, екипът стигна до заключението, че ваксината е едновременно безопасна и ефективна, докато случаите на образуване на кръвни съсиреци след ваксинация всъщност са "по-ниски от очакваното" за целокупното население, добави д-р Щраус.

Днешното решение на EMA е факт, след като мнозина европейски държави преустановиха временно използването на ваксината на AstraZeneca поради опасения, свързани с нейните нежелани ефекти.

На 12 март премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на AstraZeneca да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността ѝ. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от министър-председателя. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК