Коментар на Полина Витанова и Михаил Константинов

Резултатите от предстоящите на 4 април избори, може да се забавят с дни. Участници в районните избирателни комисии сигнализираха, че протоколите, които ще трябва да попълват, са много сложни, с дълги сметки и предполагат допускането на грешки. Коригирането на всяка грешка, според тях, води до забавяне при предаване на изборните книжа.

6 години след суматохата в „Арена Армеец” хаосът при предаване на изборните книжа вероятно ще се повтори. Поне така твърди секретарят на 23-ти РИК в София. Причината - протоколът, който във всяка секция трябва да попълнят при броенето на бюлетините, е по-различен и по-сложен от преди.

„Има 6 стъпки за попълване на данните за гласуване от хартиени бюлетини и 9 стъпки за данните с машинно гласуване. Не мисля, че за да отчетат гласовете и да впишат данните в протокола, ще им отнеме по-малко от час и половина”, казва Полина Витанова.

Тоест, след края на изборния ден, тепърва ще започне дълго и бавно попълване на данните. А освен да впишат колко са гласовете с хартиени бюлетини и с машини поотделно за всяка партия, комисиите трябва и да съберат резултатите. По същия начин и преференциите, които са дадени, както и сборът за  цялата кандидатска листа.

Политолог: Имаме устойчива електорална картина

„Това за вписването на сумата е идиотизъм. Не става въпрос за една сума, а за 500 суми. Защо карате хората да сумират? Там просто стават грешки, но компютърът грешни резултати не приема”, коментира директорът на "Информационно обслужване"  - проф. Михаил Константинов.

Според него  30 % от сметките, които комисиите трябва да направят, са излишни. Заради грешно попълнени протоколи и необходимите корекции пък, те може да не успеят да стигнат до ЦИК и два дни след изборите.  

„Ситуацията ще доведе до това те да стоят заключени два дни, така ли? Не мога да бъда 100% сигурна, но от това се опасяваме”, посочи Полина Витанова.

„Ние връщаме комисията да си оправи протокола, тя отива, оправя тази грешка и се нарежда пак на опашката. Идва и се оказва, че и следващата сума и тя е объркана. Този проблем трябва да се изчисти, защото е глупаво да карате хората да грешат”, смята Михаил Константинов.

На предишни избори заради грешки в протоколите, секционни избирателни комисии са се редили на опашката 45 пъти подред.

От ЦИК коментираха за NOVA, че изборните книжа вече са приети от комисията.