Ястието е богато на антиоксиданти и вещества, които укрепват имунитета

Традиционната пикантна корейска туршия кимчи, която се приготвя от кисело зеле, снижава риска от усложнения при COVID-19, предаде ТАСС. Агенцията цитира проучване на екип, ръководен от проф. Жан Буске, професор в берлинския университет "Шарите".

Посочиха три продукта, блокиращи коронавируса

Специалистите пулмолози потърсили причините, поради които е била констатирана ниска смъртност от COVID-19 в страните от Североизточна Азия, в това число и в Република Корея. По време на изследванията екипът констатирал, че жителите на тези страни консумират много туршии и люти подправки. Започнали задълбочени проучвания на тяхното действие върху човешкия организъм.

Какво не бива да ядем и пием, ако сме с коронавирус

Оказало се, че в корейската туршия кимчи се съдържат голям брой лактобактерии, полезни за храносмилането. Ястието е богато на антиоксиданти и вещества, които укрепват имунитета и препятстват развитието на COVID-19. Това са предимно сулфорафанът, алицинът, капсацинът и джинджеролът, които се съдържат съответно в зелето, лютите чушки и джинджифила. Проф. Буске твърди, че тази комбинация облекчава в значителна степен протичането на COVID-19, като едновременно с това смекчава симптомите на заболяването като кашлица, затруднено дишане и диария.

Храни, с които да се предпазим от коронавируса през зимата

Учените провели клинични изследвания с 15 участници с COVID-19. От тях проличало, че съдържащите се в кимчи подправки потискат симптомите, но техният ефект многократно се увеличава именно благодарение на ферментиралото пекинско зеле - главната съставка на туршията.

Сокът от киселото зеле - тайната на дълголетието и красотата

Редовната консумация на големи количества кимчи помага за снижаване на нивата на ACE-2- фермента в мембраните на клетките на белите дробове. Те се използват от коронавируса като "врата" за проникване в човешкия организъм. 

Топлата напитка, с която да преборим всички вируси

Източник: БТА