Навършват се 150 години от смъртта на просветителя

На 21 март се навършват 150 години от смъртта на българския възрожденски учител, лекар, учен и дарител д-р Петър Берон. По този повод библиотеката на БАН показва три от възрожденските издания на „Рибния буквар“. 

Пред репортера на "Социална мрежа" Деси Жаблянова д-р Силвия Найденова, директор на Централната библиотека на БАН, сподели, че букварът е получил името си поради няколко изображения на риби в приложението на книгата, а букварът претърпява седем издания като в библиотеката на БАН има четири от тях.

Специалистът от БАН информира, че в книгат имва осем раздела, посветени на аритметика, география, физика, биология.

Според нея интересът към "Рибния буквар" е голям, защото тогава за пръв път се събира в една книжка общи знания от различни области, а тогава предимно е имало религиозна литература, докато бъкварът е светски.

Тя добави, че д-р Петър Берон е заимствал от е то гръцки буквар, а самият той е искал в България да се внедри светско образование засметка на килийното.

А самите издания могат да се използват само в библиотеката при поръчка.

За д-р Силвия Найденова дигиталните източници на информация в никакъв случай не изместват хартиеният вариант.

В предаването проф. Кирил Топалов, преподавател по българска литература и дипломат заяви, че Петър Хаджиберович, д-р Петър Берон, по един своеобразен начин продължава традицията на енциклопедизма по това време в Европа. Той отхвърля старата килийна стема на обучение, свързана с наказания и тежест в процеса на учене. Енциклопедистът Берон иска нова система, взаимоучителната система, първо прави това в Габрово, а след това системата се разпрострянава в цялата страна.

Професорът информира, че днешното звучене на нашите букви от азбуката дължим именно на Петър Берон. 

Проф. Топалов каза още, че Петър Берон е ползвал девет езика, а със своята "всенаука" се занимава с почти всички важни клонове на науката по своето време. Бил на висотата на съвременната наука и е бил признат от учените на това време.

За него Берон е имал белези на гениалност, чрез които има догадки за неща, които днес са реалност.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.