В Пловдив мъж буквално оцеля на косъм, мълния падна на метри от полигон за борба с градушките

Пролетните бури с порои и градушка, които удариха снощи страната, предизвикаха наводнения в Северна и в Южна България. Днес продължи отводняването и описването на щетите в Плевен. В Пловдив мъж буквално оцеля на косъм, след като дърво премаза колата му, докато той е в нея. Земеделски производители твърдят, че ледени късове са унищожили 70% от реколтата им.

Плевен

Късно в сряда част от Плевен остана буквално под вода след проливния дъжд. Много хора попаднаха в капан с колите си. Наложи се полицията да спасява блокираните в закъсали и повлечени автомобили. „Имаше коли, която бяха потопени, и хората бяха по покривите им”, разказа Ивайло Диков от II РУ – Плевен.

Буря с градушка наводни Плевен, градът беше блокиран за часове (ВИДЕО+СНИМКИ)

Полицията и пожарната са получили над 20 сигнала за бедстващи хора в коли. Полицаите Станислав Христов и Борислав Шушутев първи се отзовават на обаждане, недалеч от районното управление. „Реагирахме, първият екип бяхме ние”, каза Христов. „Едно момиче се беше уплашило. Вдигнахме го на ръце и го занесохме до сушата”, допълни Шушутев.

Именно това носене на ръце е документирано от зрители на NOVA в първите часове на наводнението. Според местната власт причината за наводнените улици не е само в проливния дъжд, а и в лошата инфраструктура. „Канализацията на града е доста стара и компрометирана. Всяка година, при наводнение, Плевен е в такъв вид”, коментира кметът на града д-р Валентин Христов.

След потопа: Полицаи извеждаха на ръце блокирани хора в Плевен

Разчистването на тиня, кал и закъсали автомобили продължи през целия ден по улиците на областния град. В Драматично-куклен театър „Иван Радоев” се налага актьорите сами да се спасяват. „Театърът протече като продупчена кошница, като пита сирене. Колегите, докато репетират, са бърсали, слагали са кофи”, каза директорът на театъра Димитър Кабаков.

Кризисният щаб заседава до късно снощи. На този етап не се налага обявяване на бедствено положение. Ситуацията в Плевен постепенно се нормализира. На много места обаче все още се вижда отнесеният от пороя асфалт.

Снимка: Община Плевен

Пловдив

Буря и силен порой удариха и Пловдивско. Стихията е вилняла повече от половин час. Ледените късове са били с размерите на лешник, разказват местните. Най-засегнато е село Чешнегирово, където 80% от земеделската реколта е унищожена от градушка.

56-годишният Атанас Ганев оцелява по чудо. Попада в окото на разразилата се буря снощи в района на Чешнегирово. Заради обилния валеж мъжът отбил от пътя, за да изчака стихията да премине.

Мъж оцеля по чудо, след като дърво премаза колата му (СНИМКИ)

„Заради силния вятър дърво се изкорени и падна върху колата ми. Отворих люка и излязох от него без дори да имам драскотина”, каза потърпевшият. Мъжът твърди, че живее втори живот. Ако до него в колата е имало пътник, е нямало да оцелее.

Снимка: ПБЗН-Пловдив

Бурята била придружена и от ситна, но интензивна градушка, която унищожила голяма част от земеделската реколта между Садово и Чешнегирово. Семейство Мизинови отглежда общо 120 декара със зеле, тиквички и пъпеши.

„От утре трябваше да започнем да берем тиквички и да режем зеле. Имаме заявки, не сме спали тази нощ”, сподели Данчо Мизинов. „Всичко трябва да се обере и да се изхвърли. Трудът ни отиде на вятъра”, допълни Мими Мизинова. Продукцията на семейството не е застрахована.

Бурята в Пловдивско унищожи 80% от реколтата

От близкия полигон за борба с градушките твърдят, че са разбивали градоносните облаци близо два часа и половина. Използвани са 134 ракети. Полигонът също бил засегнат от бурята - мълния паднала на метри от сградата.

„Изгоря част от нашата апаратура, но ние продължихме, защото имаме резервни варианти да работим. Токът спира три пъти”, поясни директорът на РДБГ-Поповица инж. Никола Ковачев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase