Как се водят новите войни между най-големите икономики?

"Лесно беше да се предвиди, че Байдън ще се конфронтира с Китай и Русия. Джо Байдън ще предизвика ескалация и конфронтация, а правата на човека и демокрацията отново ще бъдат водеща тема в реториката на САЩ", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS  Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

За него квалификациите на американския президент срещу Путин са недопустими в дипломатическия език, но това показва нивото на мислене.

Любомир Кючуков е убеден, че политиката на САЩ в момента тласка Москва и Пекин едни към други, за разлика от предишни години. А новият президент ще изведе китайско-американското съревнование като основно в света.

Според него САЩ иска да направи широка коалиция от САЩ, Индия, Япония, Австралия, която да се изправи срещу евентуална експанзия на Китай.

За Кючуков е тъжно и тежко свързването на новите технологии с война и разделение.

Относно отношенията между България и РС Македония, Любомир Кючуков смята, че страната ни успешно се е самоизолирала в ЕС по отношение на съседите ни, самото говорене между двете държави са е изродилэ в надпревара по "патриотарство".

В предаването Любомир Топалов, политолог и преподавател в университета в Бостън, заяви, че битката между САЩ и Китай е за доминация на технологиите генерално, като в момента само Америка и Китай могат да изградят 5G мрежи.

Той е убеден, че борбата кой ще контролира потока на информация е много голям, като най-важното е откъде ще минава тя.

"Войната на технологиите е войната за бъдещето. Националната сигурност определено е засегната от това кой ще контролира технологиите", категоричен бе той.

Захариева: Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евро-атлантическа общност

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.