Жената се свързвала с момичета в социалните мрежи и ги принуждавала да плащат, без да са правили поръчки

Родители сигнализираха до NOVA, че мнима козметичка изнудва деца в интернет. Жената се свързвала с момичета в социалните мрежи и им предлагала изкуствен маникюр, след което ги принуждавала да плащат, без да са правили поръчки. Растат ли онлайн измамите с деца по време на пандемия - провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Само през миналата година близо 18 хил. сигнала са получени на горещата линия за незаконно и вредно съдържание за децата в интернет. Сигналитте са свързани основно с детска порнография, детска еротика и подмамване на деца. От тях 680 са предадени на ГДБОП.

Растат и запитванията по консултативната линия за онлайн безопасност. През 2020 г. те са били близо 460 – основно за вредно съдържание, сексуален тормоз, подмамване и онлайн престъпления. При последната схема мнима козметичка примамва деца в социалните мрежи и събира пари от тях.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Фермерски ли са фермерските продукти?

22.00 ч. - най-късно до този час всяка вечер 10-годишнта дъщеря на Евгения Коновалова може да използва мобилния телефон преди лягане. Преди дни обаче, докато вечерният час изтичал, Евгения става неволен свидетел на нетипично обаждане.

„Някаква жена започна да звъни за видео разговор през Instagram”, казва майката. Едва тогава дъщеря й разказва, че не познава лично жената. Запознали се онлайн по време на лайв чат в Instagram преди дни.

"НА ТВОЯ СТРАНА": "Магически" очила в интернет - спасение за зрението или поредна измама?

„Приятелка е направила този лайв, към който се присъединява и дъщеря ми. След малко се е присъединила и тази жена, непоканена от тях. Тя сама е влязла в техния лайв”, разказва още Евгения Коновалова.

Така непознатата предлага на момичетата атрактивни изкуствени нокти. „В момента те са на такава вълна, интересуват се от такива неща, макар че са все още мънички. Изпратили са снимка на нещо, което са харесали в интернет и са попитали дали може да бъде изработено от нея”, казва още Евгения.

Детайлите започнали да се уточняват в друг, личен чат, в който участвали мнимата маникюристка и двете приятелки. Уговорките обаче бързо се превърнали в конкретни поръчки, без такива реално да са правени.

Повече по темата гледайте във видеото.