Две са основните причини за лошата статистика

Африканските слонове, живеещи в гори и савани, са все по-застрашени от изчезване, предаде БТА. Предупреждението отправят от Международния съюз за опазване на природата. В обновената Червена книга на застрашените от изчезване видове се обръща внимание на постоянния натиск върху двата основни вида слонове в Африка. Най-голямата заплаха идва от бракониерство и от човешко влияние върху хабитата им.

Слоновете в саваните са застрашени, а горските слонове са критично застрашени, което е последната категория преди изчезването. Преди и двата вида бяха класифицирани като уязвими.

Лекар спаси слонче със сърдечен масаж (ВИДЕО)

Популациите на саванните слонове са намалели с 60% за 50 години, а на горските - с 86%  за 30 години. Общо животните от двата вида са около 415 000.

Въпреки общото намаляване на броя, някои популации горски слонове се възстановяват заради успешни мерки за опазването им, например в Габон и Република Конго. В трансграничната защитена област Каванго-Замбези броят на саванните слонове също е стабилен или нарастващ.

Масовата гибел на слонове в Ботсвана може да е причинена от естествени токсини

В новия преглед на Международния съюз за опазване на природата са оценени 134 425 вида растения, фунги и животни. Повече от четвърт от тях са застрашени от изчезване.