През март 2019 година Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна

В неделя, 28 март, в 3 часа сутринта преминаваме към лятното часово време. Тогава стрелките се преместват с час напред, напомнят от Българския институт по метрология. 2021 година трябваше да е последната, в която страните в Европа сменят времето, но официално решение все още няма.

Какво ще бъде времето през уикенда

Вече 42 години у нас местим стрелките на часовника, за да преминем към лятно часово време. За първи път през 1916 година Германия го прилага. Дни по-късно го прави и Великобритания. 

През последните години обаче редица държави се отказват от местенето на стрелките. И остават на зимно часово време. Сред тях са Армения, Египет и Русия. На други им харесват повече летните часове – като Аржентина и Сингапур. На лятно часове време спря стрелките и Турция.

Дебатът „за или против“ влезе и в дневния ред на Европейския съюз през 2018г. Тогава над 4 милиона европейци дадоха своя глас в онлайн анкета. Над 80 процента от тях заявиха, че не искат смяна на времето два пъти в годината.

Последната дума остана за отделните държави - да решат кое предпочитат - зимно или лятно време. До официално решение обаче не се стигна.

Един час по-малко или един час повече. Когато гониш срокове в строителството, значение има. До лятото бригадата на Тилко трябва да е готова с ремонта на участък от пътя Димитровград-Стара Загора. Заради това смяната на времето и по-дългия ден ще им помогнат за спазване на графика.

„Тази промяна на часа, може би за нас донякъде е положителна, за да можем да се напаснем и да използваме светлата част на деня”, смята той.

До колко обаче местенето на стрелките помага на икономиката ни? Въпрос, задаван и преди 100 години, когато смяната на времето се приема, за да се пестят разходите за електроенергия. Изчисления дали лятното време пести пари на бизнеса у нас няма. Но може да се вземе опитът на други страни. Като Турция, която запази за постоянно по-късния изгрев.

 

 

Решението за това кое време да остане трябва да е на всички страни в Европа, убедени са експерти. В противен случай може да се окаже, че часовникът в съседни страни ще е различен. Или дори – времето да е друго в различните части на един и същи остров. А докато се вземе окончателно решение от държавите, стрелките ще се местят с един час напред или назад. Тази нощ стрелката минава напред.